Ит Лидери

Надпреварата на процесорните производители за по-добри „облачни” чипове

Computer World

Изчислителни платформи от ново поколение като „компютинг в облака” поставиха пред нови предизвикателства големите процесорни производители Intel и AMD. Насреща им се отвори нова и то силно перспективна ниша, в която играчите вече започнаха своето съревнование. Сървърните процесори от ново поколение на двата хардуерни гиганта Intel и AMD предлагат значително увеличена скорост на I/O процесите, чрез вградени технологии се постига оптимизиране на виртуализацията, а благодарение на допълнителни системи се намалява значително и енергопотреблението. Всички тези предимства биха били изключително полезни за компаниите, които имат нужда от голяма изчислителна мощ, но не с цената на колосални инвестиции за инфраструктура, хардуерни системи и много електричество.

В края на миналата година Intel и AMD обявиха своите нови фамилии чипове за сървърни системи, в които бе наблегнато на предимствата, които могат да дадат на компаниите при реализирането на “компютинг в облака”.

AMD е активно в „облачната надпревара”

През октомври 2008 г. Quad Core AMD Opteron процесорите бяха предпочетени от Microsoft за Windows Azure Compute Service – платформа, чрез която може да се реализира „компютинг в облака”. Хардуерният гигант бе избран тогава за ключов процесорен партньор за осъществяване на решения от тази платформа, заедно с водещи уеб компании като STRATO и DAUM Communications. Въпросните чипове бяха предпочетени заради възможностите си да предоставят значителна ефективност за всеки консумиран ват енергия, успешно издържат тежките натоварвания, без да жертват изпълнение, като се позволява масивна „облачна” мащабируемост.

През декември 2008 AMD обяви официално процесорната линия Shanghai. Сред всичките технологични новости и достижения на тези продукти се посочиха и няколко компонента, които маркираха също „облачна” надпревара. В тази насока при новите чипове на AMD се забелязва наличието на технологията Rapid Virtualization Indexing (RVI). Тя редуцира виртуализациoното изпълнение, като „взема“ функционалност, типична за софтуера, и я прехвърля върху процесора. „Целта е получаване на функционалност, която е особено важна за транзакционни приложения като уеб услуги и бази данни. Това е отлично предложение за „компютинг в облака” – коментира Майк Крайтън, маркетинг мениджър, отговарящ за сървърите и работни станции в AMD за ЕМЕА. - RVI подсилва изпълнението на приложения, използвайки хардуерно базирано управление на виртуалната памет“, разкри още Крайтън. Друга технология в Shanghai, Taged TLB, предоставя бързо и ефикасно превключване между виртуалните машини. Чрез системата Extended Migration например се дава възможност за миграция в реално време през различните виртуални устройства Всички тези компоненти могат да оптимизират значително реализацията на „облачни” платформи.

Изглежда, че “компютингът в облака” е един сегмент с изключително голям потенциал и това е причината AMD да очаква големи продажби на нискоенергийни сървърни чипове, нарастващи заедно с разрастването на „облачните” решения. По-ниската консумация на енергия благодарение на виртуализационно оптимизираните процесори и подходящата „облачна” среда могат да донесат много ползи на компаниите от различни нива.

Подобно на AMD, големият й конкурент на процесорния пазар – Intel обсъжда сериозно своята роля в подпомагането на корпорации като Microsoft, Google, VMware, Facebook и други в разработването на архитектура, нужна за предлагането на на „компютинг в облака”. От Intel виждат реално нарастване на използването на сървърни чипове за услугите на „облачността”. В същото време от процесорния гигант вярват, че x86 чиповете ще формират основите на нова „облачна” инфраструктура.

Intel смело прогнозира „облачно” бъдеще

Още миналата година Intel заедно с водещи компании като Google, Amazon, VMware и Microsoft започнаха да реализират платформи за „компютинг в облака”, в отговор на техните дългосрочни изчислителни нужди. В случая процесорният гигант има ролята на доставчик на чипове, като прави нужните центрове за данни реалност.

„Ние очакваме да видим до 2012 година, в определена част от сървърния пазар, стартирането някои версии на „компютинг в облака“ – каза Джон Ваксман, главен мениджър на high-density компютинг за Intel Server platforms group. – Сега повече от 14% от закупените сървърни процесори участват в някакъв вид „облачни системи”.

Intel предрича, че до 2012 между 20 и 25 на сто от техните сървърни чипове ще бъдат използвани в центрове за данни, които ще работят за осъществяването на „облачна платформа”.

Intel, разбира се, желае да бъде водещ доставчик на чипове, с които да се реализират споделените изчисления, позиционирайки своите продукти по най-подходящ начин за фирми като Google така, че да оптимизира техните центрове за данни. От тази гледна точка компанията разработва продукти като Intel Dynamic Power Node Manager, който наблюдава и управлява енергийната консумация в центровете за данни, за да намалява енергийните разходи.

На базата на оценка на Intel при прилагане на системи за „облачни изчисления” в големите центрове за данни, при наличие на повече от 50 000 сървъра, свързани заедно, може да се подобри с близо 10% енергийната ефективност и да бъдат спестени около 6 милиона долара. Освен това чрез софтуерната оптимизация на десетки хиляди сървъри могат да се спестят допълнителни 20 милиона долара.

През март т.г. Intel обяви последното си поколение сървърни процесори от серията Xeon 5500. Според информация от хардуерния гигант новите чипове ще „захранват“ предстоящата трансформация на Интернет инфраструктурата, свързана с „изчисления в облаците”.

Към серията чипове Xeon 5500 производителят обяви и Intel 82599 10 Gigabit Ethernet контролер, с последно поколение виртуализационни технологии и унифицирана мрежова поддръжка, която сериозно увеличава мрежовата производителност на периферните устройства при виртуализирани центрове за данни. Тя е оптимизирана да поддържа честотната лента, предлагана от платформите, базирани на Intel Xeon 5500, които осигуряват над 150% от входно-изходната пропускливост на предишното поколение сървъри, така че най-добре да отговорят на нуждите на най-взискателните виртуализационни приложения.

„Облачен гейминг”

В началото на тази година на изложението CES в Лас Вегас AMD обяви плановете си за реализиране на Fusion Render Cloud – суперкомпютър, който според разработчика ще промени начина, по който потребителите ще използват мултимедийни приложения и Интернет, като конкретният фокус пада върху видео игрите.

Fusion инициативата ще комбинира хардуер от най-ново поколение и сървърна технология за рендериране, като целта е да се доставя следващото поколение игри и висококачествено HD съдържание към устройствата, свързани с Интернет. За реализирането на Fusion инициативата ще се използват около 1000 ATI графични карти, които ще работят заедно с AMD процесори и чипсети за рендериране и компресиране на графичното съдържание. То след това се стриймва в Интернет към всички видове устройства, елиминирайки нуждата от голяма изчислителна мощ при крайните приемащите устройства. На машинките, свързани с Интернет – от мобилни телефони до преносими компютри – ще може да се играят игри и да се възпроизвеждат HD клипове, без да се хаби много от живота на тяхната батерия или да изисква допълнителен хардуер.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X