Ит Лидери

HP иска да купи EDS за $13 млрд.

Владимир Владков

Hewlett-Packard води преговори за придобиване на компанията за ИТ услуги Electronic Data Systems, като сделката ще осигури на HP допълнителни сили в битката с лидера на този пазар IBM. Ценовата оферта за EDS би била около $13 млрд., според статия в Wall Street Journal от понеделник, 12 май.

И двете компании вече излязоха с изявления, в които потвърждават, че са в „напреднали дискусии" относно сливането. Те добавят, че няма да коментират повече преди окончателното приключване на преговорите, като се застраховат, че няма гаранции, че ще се стигне до споразумение.

Сделката ще подсили позициите на HP спрямо IBM, чието поделение Global Technology Services е най-печелившият коз на компанията.

„Виждам в това опит на HP да се състезава рамо до рамо с IBM, особено при технологичните услуги и ИТ аутсорсинга", твърди Дейна Стифлър, анализатор в AMR Research. Дори след сливането приходите на обединената компания ще бъдат с около $10 млрд. по-малко от тези на IBM, базирайки се на данните, обявени за 2007, добавя тя.

След новината акциите на EDS са се вдигнали с почти 28% и в края на сесията на Ню-йорската фондова борса са били на ниво $24,13. Акциите на HP, също търгувани на NYSE, са спаднали с 4,7 на сто или $46,83.

Пазарът на ИТ услуги през 2007 г. е постигнал общ обем от $748 млрд., или с 10,5 на сто повече от 2006 г., според данните на Gartner. IBM е лидер на миналогодишния пазар с приходи около $54 млрд., а класиралата се на второ място EDS има $22 млрд. Оборотът на IBM е нараснал по-бързо от този на EDS през 2007 г., като на годишна база ръстът е 12,2%, при 3,4% за EDS. Това обръща тенденцията от 2006 г., когато покачването на приходите на EDS е било по-голямо от това на IBM.

HP е получила около $17 млрд. от услуги през миналата година, което я нарежда на пето място след Accenture и Fujitsu. Приходите от ИТ услуги на HP са нараснали с 8,1% и осигуряват около 16 на сто от всички приходи на компанията за 2007 г., повечето от които са генерирани от бизнеса с принтери и PC.

Според Катрин Хейл, вицепрезидент на Gartner, HP има възможности да „вземе" EDS, като сумата от техните приходи от аутсорсинг услуги за 2007 г. е около $39 млрд. „Сливането ще превърне компанията във втория най-голям доставчик на ИТ услуги в света след IBM, която спечели $54 млрд.", добавя Хейл.

Услугите на HP са фокусирани основно върху поддръжката на продукти и поглъщането на EDS би осигурило на HP приходи от професионални услуги, с които компанията ще се превърне в сериозна заплаха за IBM, казва още Хейл.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X