Ит Лидери

Словенската HERMES SoftLab ще бъде купена от сръбската ComTrade Group

Владимир Владков

Акционерите на HERMES SoftLab са приели предложението за изкупуване на компанията от ComTrade Group, направено на 18 март 2008, съобщиха от NT-CHS, която е част от ComTrade. Обединеното дружество ще стане една от най-големите ИТ компании в Югоизточна Европа, която ще предлага пълен набор от ИТ решения и услуги, като ще продължи да дистрибутира ИТ продукти в региона. Новото дружество не само ще засили позициите на двете обединяващи се фирми на съществуващите пазари, но й ще помогне за по-нататъшната експанзия в Югоизточна Европа, както и на други пазари в ЕС, САЩ и Близкия изток, твърдят от сръбската компания. Обединената компания ще има 1600 служители с общи приходи в размер на 300 млн. евро и ще оперира в 14 страни. UniCredit Group ще осигури финансирането на дълговете и ценните книжа на ComTrade Group и чрез своето поделение Principal Investments ще държи 21% миноритарен дял в обединеното дружество.
"Това стратегическо партньорство ще ускори развитието на ИКТ центровете в Адриатическия регион и ще подобри възможностите за ръст на продажбите на другите международни пазари. Стратегията на ComTrade Group е фокусирана върху развитието на широк набор от продукти и услуги и подобряване на нашите оферти за пазарите с голям потенциал, по-специално в САЩ и Близкия изток. По всяка вероятност в близките години ще пуснем наши акции и на борсите", заяви Веселин Йевросимович, президент на ComTrade Group.
''Ще разширим нашето присъствие в Адриатика и ще ускорим изграждането на регионална мрежа от софтуерни инженерни центрове, заяви на свой ред Грегор Шмрекар, CEO на HERMES SoftLab. - Очакваме значително засилване на нашето присъствие в САЩ и близкоизточните пазари, където засега сме слабо представени."
Според него за служителите на Hermes SoftLab сделката означава, че ще продължат да работят на едно от „най-стимулиращите" места в региона, сегашните акционери в компанията ще спечелят също, а клиентите ще получат повече и по-дорби услуги.
ComTrade Group включва общо 11 компании и е една от най-големите ИТ фирми в Югоизточна Европа. Има над 800 служители и работи в 7 страни в региона, включително в България чрез NT-CHS, присъства и на пазарите в САЩ и Близкия изток. Словенската HERMES SoftLab разработва софтуер и ИТ решения за доставчици на услуги в сферата на базите данни, лотарии, телекомуникации, финансови организации и държавна администрация. Създадена е през 1990 г. в Любляна, но вече разполага с доста офиси в Европа и САЩ. Броят на служителите на HERMES SoftLab също надхвърля 800.
CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X