Ит Лидери

Еврокомисията ни разследва заради неефективен телеком регулатор

Владимир Владков

Вивиан Рединг, комисар на Европейския съюз за информационното общество и медиитеЕвропейската комисия е стартирала срещу България нова процедура за нарушаване на ЕС нормите, този път заради липсата на независим и ефективен телекомуникационен регулатор, пише в съобщение на сайта на ведомството.
Независимостта на националните телеком регулатори е ключов елемент за осигуряване на ефективно внедряване на телекомуникационните правила на Евросъюза, заявяват от комисията. В европейския закон за заложени минимални правила, които се отнасят до независимостта на националните телеком регулатори. Тъй като комисията е установила сериозно нарушение на ЕС правни разпоредби точно в област от страна на България, тя е решила да стартира днес съответните процедури срещу държавата ни.
Зле функциониращ национален регулатор означава зле работещи телеком пазари. Това води до рискове за конкурентоспособността на българската икономика, до вреди както за индустрията, така и до лишаване на гражданите от предимствата на добрата телеком регулация, в частност по-ниски цени и по-добри иновативни услуги. Спешно настоявам българското правителство да вземе мерки бързо да гарантира независимостта на националния регулатор, така че той ефективно да изпълнява задачите, които са му поставени", твърди Вивиан Рединг, еврокомисар за телеком бранша.
Комисията ни е изпратила писмо с официално предупреждение в отговор на установената липса на ресурси и проблеми при вземането на решения от страна на КРС, което е резултат от продължително отлаганото избиране на нов председател.
„Ключови задачи на регулатора по действащите телеком правила като осъществяване на пазарни анализи, все още не се изпълняват. Решенията на регулатора се вземат с голямо закъснение или се отлагат. Освен това в Борда на директорите на историческия оператор присъства и председателят на друго ведомство с регулаторни функции - ДАИТС", пише в писмото на Еврокомисията. Според нея това означава конфликт на интереси и може да изложи на опасност независимостта на националния регулатор. (Бел. ред. ДАИТС вече отхвърли тези опасения)
Въпреки срещите с българските власти и многобройните писма от комисията не е намерено решение на тези проблеми, констатират от ЕК.
Това е втората подобна процедура срещу България в областта на телекомуникациите. През миналия месец Комисията отвори досие и заради липсата на работеща система за Европейския номер за спешни случаи 112.
CW/Б

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X