Интернет На Нещата

Приходите от IoT ще се увеличат с 53% до 2025 г.

Александър Главчев

През последните няколко години Интернет на нещата (IoT) се превърна в една от най-важните технологии в световен мащаб, позволяваща безпроблемна комуникация между хората, процесите и нещата. Нарастващата нужда от безжични мрежови технологии се очаква да стимулира впечатляващия растеж на целия сектор през следващите години. Това обобщават анализаторите от инвеститорския сайт BuyShares.co.nz.

Според данните, представени портала, приходите на световния пазар на решения в областта на Интернет на нещата се очаква да скочат с 53% и да достигнат 677 млрд. долара до 2025 г. Потребителският сектор пък ще генерира над 40% от общите приходите.

Интернет на нещата представлява система от взаимосвързани, свързани с интернет обекти, които могат да събират и прехвърлят данни през безжична мрежа без човешка намеса. IoT технологията подобрява събирането на данни, сигурността и ефективността и спестява време. Потребителските и бизнес възможностите за използването му са се считат за "безкрайни".

През 2019 г. целият пазар на IoT се е оценявал на 388 млрд. долара, сочат данните на Statista и Transforma Insights. През следващите дванадесет месеца тази цифра нараства до 389,2 млрд., въпреки кризата с COVID-19.

Според BuyShares, статистиката показва, че секторът на Интернет на нещата ще бъде свидетел на впечатляващ растеж, като приходите ще се увеличат с 236,5 млрд. долара през следващите четири години. До 2030 г. се очаква обединеният пазар да достигне стойност над един трилион долара.

Потребителският сектор продължава да доминира в технологиите на интернет на нещата и се очаква да генерира 165,5 млрд. долара приходи през тази година. Тази цифра се очаква да скочи със 73% до 287,2 млрд. долара през следващите пет години. Държавният сектор се класира на второ място с приходи от 75,4 млрд. долара 2021 г.

Очаква се кръстосано в различни вертикали използване на IoT технологията да генерира 51 млрд. долара приходи до края на годината. Прогнозира се и този сектор да бъде свидетел на най-впечатляващия растеж, като приходите ще нараснат със 76% до 90,2 млрд. до 2025-та.

Пазарът на електроенергия и газ, търговията на дребно и едро, както и секторът на транспорта и съхранението на стоки следват със съответно 47,3 млрд., 28,4 млрд. и 25,7 млрд. долара приходи.

Брой устройства, свързани с IoT, ще достигнат 16,4 млрд. до 2025 г.

Статистиката показва, че Китай представлява водещата държава с 3,17 млрд. IoT устройства през 2020 г., докато потребителският сектор представлява 60% от всички устройства през миналата година. Този дял се очаква да остане на същото ниво през следващите десет години.

Най-важният сценарий на използване на IoT устройства в потребителския сегмент е интернет и медийни устройства като смартфони, където броят на IoT продуктите се очаква да нарасне до над 8 млрд. бр. до 2030 г.

Електричеството и газът ще представляват втората по големина индустриална вертикала с 1,19 млрд. IoT устройства през 2021 г. Очаква се тази цифра да скочи с 1,9 млрд. през следващите пет години. Кръстосаната вертикална употреба е третият по големина случай на употреба с повече от един милиард устройства през тази година. Следват държавният сектор, транспортът и съхранението на стоки, както и продажбите на дребно и търговията на едро, с съответно 564 млн., 212 млн. и 149,5 млн. устройства.

Като цяло, според BuyShares, броят на IoT устройствата във всички отраслови вертикали се очаква да достигне 16,4 млрд. до 2025 г., което представлява скок от 86 на сто за пет години.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X