Интернет На Нещата

Алтерко Робoтикс разработи система за наблюдение на пациенти в домашни условия

Иван Гайдаров

Българската IoT компанията Алтерко Роботикс разработи иновативен оксиметър и система за наблюдение на пациенти в домашни условия съвместно с ВМА. Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ. Първите 50 бройки за широка употреба вече са доставени във ВМА, като компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.

Благодарение на тази нова разработка на Алтерко Роботикс, България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдава виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме.

"Нашата сила винаги са били иновациите и дори в сегашната извънредна обстановка не спираме да разработваме нови продукти. Вярваме, че именно иновациите са изходът от актуалната криза с COVID-19, затова и вече имаме 2 разработени продукта, с които целим да подпомогнем глобалната борба срещу него. Това са Shelly AIR, ефективен уред, който пречиства въздуха и убива всякакви вируси и бактерии, и новият ни оксиметър за дистанционно наблюдение на пациенти", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс.

Защо е важна оксиметрията?

Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиващата се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията.

Новата система, разработена от Алтерко Роботикс, включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари.

Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване. В същото време използването ѝ е изключително лесно и просто и не се налага обучение на пациента или на наблюдаващия екип.
Наскоро Алтерко Роборикс разработи и друг иновативен продукт със здравна насоченост - Shelly AIR, който бе дарен на седем български болници. Устройството е ефективен уред за пречистване на въздуха, който ще подпомогне лекарите на първа линия в борбата срещу вирусите, включително COVID-19. С помощта на мощни UV-C лъчи Shelly AIR унищожaва за секунди до 95% от бактериите и вирусите във въздуха в помещението, в което се намира. Дарителската инициатива е част от кампанията "За героите в бяло" на Български лекарски съюз. Седемте болници в София, които получиха устройства Shelly AIR, са: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов (2 броя устройства), ВМА (2 броя), УМБАЛ "Александровска" (2 броя), УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" (1 брой), УМБАЛ "Св. Анна" (1 брой), II-ра МБАЛ (1 брой) и МИ МВР (1 брой).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X