Интернет На Нещата

Иновативното устройство Shelly AIR на Алтерко ще помага в 7 български болници

Владимир Владков

Българската компания подари 10 иновативни уреда на 7 софийски болници, борещи се с COVID-19

Най-новият продукт на българската IoT компания Алтерко Роботикс използва мощни UV-C лъчи, за да унищожава бактерии и вируси във въздуха в помещението, в което се намира. 10 броя от продукта, наречен Shelly AIR, са дарени на седем български болници, като те ще помагат на лекарите, борещи се срещу COVID-19. Дарението е част от кампанията "За героите в бяло" на Български лекарски съюз. Седемте болници в София, които ще получат устройства Shelly AIR, са: УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов (2 броя устройства), ВМА (2 броя), УМБАЛ "Александровска" (2 броя), УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" (1 брой), УМБАЛ "Св. Анна" (1 брой), II-ра МБАЛ (1 брой) и МИ МВР (1 брой).

"Основна цел на нашата компания винаги е била да създаваме устройства, които ще са от полза на потребителя и обществото като цяло. Shelly AIR е нашият принос в битката, която днес, всички ние и най-вече лекарите, водим срещу COVID-19, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс. - Shelly AIR е ефективен уред, който бързо и без употреба на химикали пречиства въздуха във всяко помещение, като уврежда ДНК-то на вируси, бактерии и гъбички и не им позволява да се размножават и причиняват болести. Това го прави перфектен за употреба в болнични заведения."

Според разработчиците Shelly АIR е "изключително ефективен, икономичен и безопасен". Уредът е изработен от 98% алуминий, като скоростта на подаване на чист въздух към помещението е 50 куб. м/час, а и нивото на шум е само 56 dB. Освен в болници, той може да бъде монтиран в градския транспорт, магазини, офиси, фабрики, складове за храни и други обществени места. "Продуктът позволява лесна модификация според изискванията на различните помещения", допълват от Алтерко.

Технологията за пречистване на въздуха разчита на бактерицидни UV-C лъчи, които унищожават различни видове вируси, бактерии, прах, цветен прашец, алергени и други вредни патогени. "Shelly AIR може за секунди да елиминира до 95% от бактериите и вирусите във въздуха, дори и един от най-опасните - причинителя на туберкулоза", твърдят от компанията, базирайки се на направените до момента изследвания.

Те са показали, че UV-C лъчите успяват ефективно да унищожат дори опасния COVID-19. "Използването на такива устройства досега се считаше за опасно поради две причини: UV-C лъчите могат да предизвикат рак на кожата, а устройствата, които ги излъчват, създават и озон, който в малки количества помага за дезинфекцията, но в по-големи е отровен", обясняват разработчиците. Те допълват, че Shelly AIR е безопасен за употреба, тъй като използва LED технология, чрез която UV-C лъчите се създават в специален реактор от алуминий, който не допуска те да достигнат до кожата или очите на човек, а в същото време не се произвежда озон. "Именно затова устройството може да се използва без притеснения и без ограничение във всяко закрито помещение", допълват от Алтерко Роботикс.

Версията на Shelly AIR, дарена на българските болници, е специално разработена за тях в улеснен вариант за употреба. Достатъчно е включване на устройството в контакта, а всички останали настройки са направени предварително от екипа на Алтерко Роботикс.

Стандартната версия на Shelly AIR се предлага с Wi-Fi технология, която позволява устройството да се управлява директно от мобилен телефон през безплатното приложение Shelly Cloud. Чрез този облак потребителят получава информация за температурата в помещението. Тази версия дава възможност и за предварителна настройка на графици на автоматично включване и изключване на уреда. Приложението е съвместимо с операционните системи Android и iOS, както и с популярните гласови помощници Amazon Alexa и Google Assistant, обясняват от българската компания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X