Интернет На Нещата

Щатският регулатор осигури $300 милиона за телемедицина

Владимир Владков

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) обяви програма на стойност $200 милиона, която ще осигури телемедицински услуги на щатските граждани, както и още $100 милиона, които ще помогнат на телекомите да подобрят мрежите си.
Като част от гласувания миналата седмица от Конгреса Закон за подпомагане на възстановяването заради коронавируса (CARES), $200 милиона ще бъдат достъпни за доставчици на здравни услуги, които да си купят договори за нужното количество широколентов достъп и устройства, за да предоставят телемедицински услуги. Освен това пилотната програма за свързана грижа (Connected Care Pilot Program) ще предостави още до $100 милиона, които ще са предназначени за същите цели.
"Пред почти 2 години бившият председател на FCC Нют Миноу и аз се застъпихме за телемедицината като "критичен инструмент за по-доброто здраве на американците" и призовахме за модерни политики, които биха могли "да пренесат здравната ни система в цифровата епоха", заяви днешният председател на FCC Аджит Пай.
"Сега, в разгара на националната кризисна ситуация, причинена от пандемията с коронавирус, нашето искане става все по-спешно. Свързаната грижа може да ни помогне да лекуваме пациенти с коронавирус, така ще дадем възможност на пациентите с други симптоми да получат здравна грижа при поддържане на социалната дистанция, а същевременно да предпазим и здравните специалисти", допълва Пай.
Концепцията за дигитални здравни решения е в начален стадий, но сега изглежда точното време за ускоряване на развитието и приемането на подобни услуги. САЩ може са сред последните държави, засегнати от пандемията от коронавирус, но изглежда, че последствията там ще стават все по-сериозни.
Безработицата намаляваше непрекъснато през последното десетилетие след като огромното въздействие на глобалната рецесия през 2008 г., но през последните седмици коронавирусът задълбочава проблемите в икономиката и обществото на САЩ.
Безработица в САЩ към края на февруари за периода 2011-2020
Година 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Безработица 9.0% 8.3% 7.7% 6.7% 5.5% 4.9% 4.6% 4.1% 3.8% 3.5%
Данни на Бюрото по труда на САЩ (BLS)
Индексът Dow Jones показва известни признаци на стабилизиране, след резкия спад с 27% от края на февруари, но броят на безработните расте бързо. Според новата статистика 9,95 милиона американци са подали молби за помощ заради безработица през последните две седмици. Този брой за две седмици е по-голям от общия брой за предходните 10 месеца.
Данните за март ще бъдат обявени от статистиката на BLS през следващите дни, но заради COVID-19 много фирми и търговски обекти в САЩ ще затворят, а данните за безработицата могат да се върнат към началото на десетилетието. Според BLS общата работна сила в САЩ е била над 164 милиона през февруари; а 9,95 милиона лица, които са подали молби за безработица през последните две седмици, представляват 16,4% от тази работна сила.
Най-бедните общности обаче ще бъдат засегнати най-силно. "Радвам се, че пилотната програма се фокусира върху удовлетворяването на нуждите на хората и ветераните с ниски доходи, заяви Джефри Старкс, член на FCC. - Пандемията на коронавирус продължава и все повече американци се сблъскват с безпрецедентни икономически предизвикателства."
"Само миналата седмица рекордни 3,3 милиона американци кандидатстваха за обезщетения за безработица. Предстоят още трудности. Надявам се, че тази пилотна програма ще предостави целенасочена помощ на нуждаещите се общности възможно най-скоро и ще проправи пътя за подобряване на здравеопазването и свързаността с хората с ниски доходи", допълва той.
Изискванията към телекомуникационната индустрия през последните няколко седмици бяха да гарантира, че работещите от дома или изпълняващите други дистанционни задачи ще могат да изпълняват своите задължения, но пандемията засяга повече елементи от обществото и обхватът на услугите трябва да бъде разширен. Здравеопазването е очевидната област, в която свързаността може да подобри ежедневието.
Въпреки че здравеопазването е една от областите, които биха имали най-голяма полза от подобрената свързаност, досега не е постигнат съществен напредък. Това е много традиционна и неблагоприятна към поемането на рискове индустрия, която е доста "резистентна" на промени. Малко са доказателствата за еволюцията на системите на здравеопазване по целия свят през последните няколко десетилетия, а цифровата трансформация е насочена предимно към индустрията.
Идеята за свързана здравна система, при която лекарите и други здравни специалисти могат да изпълняват задълженията си дистанционно, изглежда очевидно решение. Тя задържа хората в домовете им, предотвратявайки по-нататъшното разпространение на заразата и защита на хората на първа линия, но също така може да направи назначаването на лечение по-ефикасно.
Тази инициатива на FCC няма да се осъществи за един ден, закупуването на договори, на оборудване и на устройства ще отнеме време, но със сигурност е пример и за останалия свят за прилагането на подобни схеми.

Снимка на geralt от Pixabay.com

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X