Интернет На Нещата

ARM представи процесор с изкуствен интелект за автономни устройства

Александър Главчев

Британската компания ARM представи процесора Cortex M55. Той поддържа векторни операции, които се използват в задачи с изкуствен интелект (ИИ). Също така чипът съдържа и специализиран модул, наречен Ethos U55, предназначен за машинно обучение. Очаква се процесорът да види бял свят през 2021 г.

От ARM наричат новия си продукт "невропроцесор", тъй като разполага с функции за работа с най-разпространените типове невронни мрежи. Последните се използват за задачи като разпознаване на реч.

Новият продукт на компанията се отличава и с ниско потребление на енергия. Той може да се използва в микроконтролери, датчици и други устройства, разчетени за дългосрочна работа на батерии и рядко свързване с интернет. Данните в такива устройства се обработват на място, без препращане към отдалечен сървър. Вградените ИИ възможности могат да позволят реализиране на интелигентни функции като разпознаване на човешка реч и извличане на ключови думи.

ARM продава лицензи за използване на своите архитектури на много производители, сред които Qulacomm, Apple и много други. През последните години компанията се стреми да разширява обхвата на продукцията си, като една от логичните посоки на развитие е Интернет на нещата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X