Интернет На Нещата

Спадът в цените на носимата електроника генерира постоянен растеж на сегмента

Иван Гайдаров

IDC прогнозира, че глобалните доставки на носима електроника ще нараснат с повече от 70% на годишна база през 2019 г., подхранвани от спада на средните продажни цени и увеличаващите се продажби на т.нар. сгъваеми устройства.

Очаква се доставките през 2019 г. да достигнат 305,2 милиона бройки, което е увеличение със 71,4%, като устройствата от типа на слушалките генерират 139,4 милиона от тях. Компанията определя последните като продукти, предлагащи функционалности отвъд предаването на аудио сигнал, включително интелигентни асистенти, фитнес тракери и подобрители на аудио изживяването.

Директорът на научните изследвания на IDC Рамон Лама коментира: "Носимите устройства бързо се превърнаха в широка категория за масовия пазар."

Компанията прогнозира, че общите доставки на тази подкатегория ще продължат да нарастват през следващите години и ще достигнат 273,7 милиона през 2023 г., отново заради изгодното ценообразуване.

Джитеш Урбани, ръководител на проучванията на IDC за мобилни устройства, добавя, че "драстичното намаление на средната продажна цена" подкрепя сериозно растежа на пазара на носима електроника.

"Пазарни лидери като Apple, които обикновено се фокусират върху премиум сегмента, също играят решаваща роля за намаляване на цените. С начална цена от 199 долара за Watch Series 3, компанията оказва силен натиск върху други производители на смарт часовници също да намалят цените си", казва той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X