Интернет На Нещата

Кой ще е новият стандарт за безжична свързаност на интелигентния дом?

Иван Гайдаров

Интелигентните домашни устройства се превърнаха в модерен артикул за празничен подарък, след като Amazon представи своят Echo през 2014 г. Като добавим Google Assistant и Facebook Portal, наред с редица други интелигентни домашни устройства, се очаква тази тенденция да продължи да се развива. Намалената цена и разнообразието ще накара потребителите в глобален мащаб да инвестират милиони долари в поумняването на домовете си, но освен това видът на продадените устройства ще помогне и за определянето на типа интелигентни домове, които ще бъдат изградени около тях. Като цяло прогнозите сочат, че празничните разходи ще спомогнат за преобразуването на 128 милиона обикновени жилища в интелигентни до края на 2020 г., а въздействието на този тип устройства ще стигне много по-далеч.

Използване на подобрена свързаност за изграждане на интелигентни домове

Пазарът на интелигентни домове премина през серия от еволюционни промени през изминалото десетилетие, които донесоха нови подходи към безжичната свързаност и управлението на често конкуриращи се протоколи. В милиони домове свързаността, вградена в устройства за гласов контрол, ще определи контакта с устройства като умни брави на врати, светлини, сензори, безжични камери за сигурност, тъй като интегрираните системи се развиват непрестанно.

За интелигентните производителите на домашни устройства и доставчиците на услуги, инвестиращи в безжична свързаност в своите продукти, продължаващата конкуренция в протоколите за интелигентен дом остава сериозно ограничение за инвестициите в таи посока. Липсата на ясен стандарт и оперативна съвместимост между основните протоколи за интелигентен дом превръща всяка нова среда в своеобразно бойно поле за устройствата. Всяко допълнително устройство циментира определен технологичен фундамент, който ще се превърне в основа за приемането на все повече устройства, използващи едни и същи протоколи за свързаност.

Протокол, безплатен за всички

Тъй като редица компании за потребителска електроника навлязоха на пазара на интелигентни домове с платформи за интелигентно управление на дома и възможности за гласов контрол, блутут свързаността става все по-разпространена. Често тя се състезава с Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee, Thread и Propriety за осигуряване на мрежата за интелигентния дом - понякога дори в едно и също устройство.

Amazon е приелa Zigbee за своите устройства Echo Plus, а Google Nest използва свой собствен протокол, за да комуникира със сензори; и двете продължават да разчитат също така на блутут и Wi-Fi. Данните сочат, че извън Съединените щати, и по-специално в Азия, блутут ще бъде основен канал за връзка между устройствата. Мащабът на азиатския пазар, и по-специално на Китай и неговите доставчици на технологии, ще даде значителен тласък на приемането и поддръжката на блутут в сравнение със Z-Wave, Zigbee и други протоколи за свързване с на устройства с ниска мощност.

Очаква се между 2020 и 2024 г. новите и преработени безжични протоколи ще станат достъпни за доставчиците на устройства за интелигентни домове, което ще доведе до по-голяма стандартизация. Блутут и 802.15.4 ще бъдат най-популярните варианти, като по-нататъшното им приемане зависи от включването им в устройствата за гласово управление.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X