Интернет На Нещата

Amazon, Apple и Google обединяват сили за развитие на умния дом

Иван Гайдаров

Amazon, Apple и Google се споразумяха да си сътрудничат за подобряване на продуктите за интелигентни домашни условия в опит да стимулират съвместимостта и по-широкото приемане на технологичната концепция. Това е изключително рядко партньорство между технологичните конкуренти.

В изявление трите компании, заедно с асоциацията за IoT стандарти Zigbee Alliance, заявяват, че ще създадат работна група за разработване и насърчаване на приемането на нов, безплатен стандарт за свързаност.

Стандартът ще спомогне за повишаване на съвместимостта между продуктите за интелигентен дом, със сигурността "като основен принцип на проектиране", заявяват компаниите.

Проектът се казва Connected Home over IP, а групата добави, че иска да опрости за производителите разработването на интелигентни устройства и да наложи подход с отворен код за разработването и внедряването на нов, унифициран протокол за свързване.

Партньорството между Amazon, Apple и Google е изненадващо, тъй като през последните няколко години компаниите бяха въвлечени в постоянна битка за доминация в сегмента на домашните технологии.

Amazon и Google държат голяма част от глобалния пазар на умни говорители, които се захранват съответно от техните AI платформи Alexa и Assistant. Apple влезе в битката през 2018 г. с HomePod, използвайки своя асистент Siri.

Днес производителите често са принудени да избират гласов асистент, който искат да използват в рамките на своите продукти. Например, интелигентните домашни продукти Hive са съвместими с Alexa и Google Assistant, но не и със Siri.

С новото си партньорство компаниите се надяват да променят пейзажа и да гарантират, че устройствата са съвместими с повече гласови услуги. Алиансът Zigbee заявява, че членовете на борда му, които включват Ikea, NXP Semiconductors и Samsung, също ще допринесат за проекта.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X