Интернет На Нещата

Покупките на носима електроника ще се удвоят до 2021 г.

Владимир Владков

Когато започна бумът в продажбите на смартфони и таблети, много експерти прогнозираха, че носимата електроника ще бъде следващият голям сегмент на пазара на потребителска технология. В известна степен те бяха прави – глобалните доставки на смарт часовници са се удвоили от 2015 г. насам, а гривните за проследяване на фитнес дейностите станаха популярни след спадането на цените им.

Цялостният бум на продажбите на носимата електроника обаче беше ограничен само до уреди, носени на китката, като смарт часовниците, спортните часовници и гривни държат около 60 на сто от разходите, направени от потребителите през миналата 2018 г., а други категории като слушалки (напр. популярните AirPods на Apple) ще спечелят популярност в бъдеще.

Според неотдавнашна прогноза на Gartner, глобалните разходи на крайните потребители за носима електроника ще се удвоят за периода 2018 до 2021 г. Сегментът на смарт часовниците ще остане най-голям, а дисплеите, които се поставят над главата, ще направят най-голям скок за периода.

През тази година общото количество на продуктите тип носима електроника ще бъде около 225 милиона (74 млн. са смарт часовници, а 46 млн. - слушалки), докато през 2022 г. общият брой продадени устройства ще надхвърли 453 милиона.
Infographic: Consumer Spending on Wearables to Double by 2021 | Statista You will find more infographics at Statista

Gartner прогнозира, че до 2022 г. слушалките като Apple AirPods, Samsung IconX и Plantronics BackBeat FIT ще представляват повече от 30 процента от всички носими уреди, тъй като техните възможности се разширяват извън комуникацията и развлеченията. Днес основните приложения за смарт слушалки са уши са тренировки и фитнес, общуване и развлечения, слухови апарати и медицински изделия, както и професионални приложения.

Слушалките на Sony WF-1000 XM3 не само осигуряват много високо качество на звука, но и потискат ефективно шумовете, а и поддържат гласов помощник Google Assistant.

Слушалките на Sony WF-1000 XM3 не само осигуряват много високо качество на звука, но и потискат ефективно шумовете, а и поддържат гласов помощник Google Assistant.


Бъдещите поколения на тези устройства за уши, ще могат да "побират" виртуални лични асистенти и впоследствие да бъдат използвани за множество задачи, като упътвания без използване на ръцете. След това усъвършенстваните устройства за уши ще намалят използването на смартфони, тъй като те ще поемат много задачи, които потребителите решават с помощта на своите смартфони днес, добавят от Gartner.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X