Интернет

Нова екосистема ще използва огромния потенциал пред технологиите на имотния пазар у нас

Владимир Владков

Индустрията, фокусирана върху внедряването на модерни технологии в бизнеса с продажба и управление на недвижими имоти (позната като проптех), започва да се развива и в България. Вече има около 30 стартиращи фирми, чиято дейност е ориентирана към разработката и внедряването на технологични решения в традиционно консервативния в страната имотен пазар.

"Инвестициите в проптех проекти в глобален мащаб нарастват близо 500 пъти за по-малко от 10 години. През 2018 година общият им обем достига $9,6 млрд., докато през 2010 г. той е бил едва $20 милиона. Тенденцията не е явление с временен характер – технологиите обхващат всички сфери на живота, а имотният пазар е един от най-големите, при това навсякъде по света. Затова и потенциалът за развитие е огромен", заяви на среща с медиите Георги Павлов, основател на проптех общността в България.

Според него най-разбираемата дефиниция на понятието "проптех" може да бъде "набор от технологии, които променят начина, по който хората купуват, продават, управляват имоти".

"Проптех може буквално да преобърне пазара. Технологиите включват както софтуер за домоуправители (какъвто вече има у нас) и който се стреми да прекрати вечните конфликти на етажната собственост, така и автоматична данъчна оценка на цели бизнес сгради. Работещият вече стартъп за домоуправители цели да внесе прозрачност при управлението на средствата и разпределението на отговорностите в сградата. Всеки живеещ в нея получава достъп до всички разходни документи и предприети ремонти или подобрения в реално време. Така се осъществява лесен контрол над разходваните средства – една от ключовите причини за конфликти между съседите", обясни Павлов.

Технологиите могат да направят имотния пазар у нас много по-прозрачен и предвидим. "Да вземем примера с данъчните оценки – в България те се актуализират рядко и обичайно са много далеч от пазарната стойност на имотите. В София последните оценки са правени през 2009 г. Това ги прави нереални и създава предпоставки за злоупотреби", коментира Павлов. Според него частната инициатива може да поеме функциите, за които публичните структури нямат механизми.

"Богатството на българите е в имоти, а стойността на това богатство е не по-малко от 150 млрд. евро, макар и за това да липсват точни данни. Ако дори само 0,1% от тези пари – т.е. 150 млн. евро, се инвестират в технологични решения, на пазара ще настъпи огромна промяна. В рамките на следващите 2 до 5 години ще видим проекти, които не просто ще улеснят процеса по придобиване или продажба на имот. Те ще ни гарантират прозрачност, ценна информация за собствените ни домове, яснота за отговорностите на институциите и предприемачите, справедлива оценка на имотите. Това ще ни помогне да поддържаме по-успешно имотите си и така да запазим стойността на богатството си", казва Павлов.

По думите му българите не разполагат с пълната информация за имотите, включително за собствените си, въпреки че голяма част от нея е налична в публични регистри. "Към момента, за да получим информация за собствения си апартамент, трябва да обиколим няколко институции, което категорично не отговаря на ритъма на съвременния свят. Данъчната оценка, макар че тя е несъотносима към пазарната цена, се взема от общината на съответното населено място, кадастралната схема – от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, архитектурна история – от НАГ, информация за тежестите на имота и други липсващи документи по отношение на смяна на собствеността – от имотния регистър. Това колко би струвал имотът ни можем да разберем също по трудния начин – пускайки го на пазара или да разчитаме на брокера си", обяснява той.

Според Павлов технологиите биха подпомогнали тази информация да се унифицира, съответно пазарът у нас да бъде по-прозрачен, но за целта държавата трябва да отвори повече базите данни. Проптех индустрията включва всички платформи, инструменти и софтуер, предназначени да подпомогнат дейностите, свързани с недвижими имоти като дизайн, разработка, строителство, сделки, наемане, управление, оценки, маркетинг и инвестиции. Той добави, че в САЩ всеки жилищен имот има актуална оценка, не само тези, които са на пазара за продажба или отдаване под наем.

"Големите данни са налични както за имотите, така и за всички сделки от последните 10 години, за актуалното развитие на квартала, в който се намира имотът. На базата на тези Големи данни, изкуствен интелект може да оцени много точно цената на вашия имот. По този начин периодично (например на всеки 3 месеца) ще разполагате с почти точна актуална оценка на притежавания от вас имот, а не справка за компании, чиито акции дори не притежавате", обясни Павлов.


"Моята цел като основател на проптех общността е до няколко години България да бъде мястото, което ще бъде източник на най-успешните и приложими проекти в тази сфера. Имотният пазар се преобръща и този път ние не бива да следваме вълната, а да я създаваме", каза още Георги Павлов. Според него, в тази област останалите държави не са много по-напред, което дава шанс на българските фирми да се разгърнат в много по-голям, световен мащаб.

Той добави, че скоро всяка по-голяма офисна сграда ще разполага с поне 10% площ за т.нар. coworking пространства, тъй като тези пространства разполагат с всичко необходимо (ток, интернет, осветление, мебели) за работа както на един човек, така и на по-големи екипи. "Това позволява и по-големи компании гъвкаво да наемат служители за изпълнение на временни задачи, без да инвестират допълнително в офиси, които скоро няма да им трябват", коментира Павлов.
Повече вижте във видеото от Facebook: (Бел.ред: говорът на места е доста тих)


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X