Социални Мрежи

Facebook дава по-голям контрол в ръцете на създателите на изображения

Иван Гайдаров

През есента Facebook ще даде на авторите повече контрол върху използването на техните изображения, като това ще им помогне да получат и по-добра представа за това дали те се третират законно или нелегално. Социалната мрежа пуска раздела Insights в секцията Rights Manager, който включва статистика за съвпадащи изображения, включваща например колко добре се представят те сред публиката (включително харесвания и коментари), както и демографски данни за хората, които ги харесват или не ги харесват. Новият инструмент ще включва и подсекция Protection Insights, която отразява колко често авторските права са станали причина за блокиране на използването на дадено изображение или то е ограничено по някаква друга причина.

Rights Manager първоначално стартира с фокус върху видеопродукцията и позволява на притежателите на авторски права да печелят пари от тях, както и да свързва различни ползватели със страницата на нейния създател или оригиналната творба.

Надграждането на инструмента се очаква да бъде полезно за художници или фотографи, които искат да оценят популярността на своята работа и да си гарантират, че тя се споделя по начини, които самите те одобряват. В същото време обаче това може да насърчи свалянето на материали на потребители, които споделят едно и също изображение или разпространяват мемета, базирани на снимки, например в Instagram.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X