Интернет На Нещата

Световният IoT пазар ще надмине $1 трлн. до 2024 г.

Александър Главчев

Глобалният пазар на интернет на нещата (IoT) по ще достигне сумарни приходи в от 1,1 трилиона долара до 2024 г., като голяма част от ръста идва от носими устройства, отчита анализаторът GlobalData.

Последният доклад на компаниятя, "Thematic Research: Internet of Things", обяснява как задвижваната от COVID-19 нова вълна на цифрова трансформация ще стимулира по-висок растеж на всички IoT пазари. През 2020 г. пазарът достигна 622 млрд. долара, нараствайки от 586-те млрд. през 2019 г. и ще нарасне до 1077 млрд. долара до 2024 г. Средният годишен ръст (CAGR) през следващите години ще е 13%, прогнозира още GlobalData. Корпоративните решения доминират, генерирайки 76% от общите приходи през 2020 г. Това се очаква да продължи в обозримо бъдеще. GlobalData очаква този сегмент да заема 73% от общия пазар на IoT през 2024 г.

"Продължаващата пандемия COVID-19 подчерта решаващата роля, която IoT ще играе в нашия живот", коментира Джасуини Бисуал, асоцииран мениджър на проекти за тематични изследвания в GlobalData. "Няколко случая на използване на IoT видяха нарастващо приемане по време на пандемията, включително използване на свързани термокамери за откриване на потенциални инфекции на COVID-19 и сензори за наблюдение на нивата на заетост в офиса."

"Търсенето на технологии, които могат да помогнат на работната сила да се върне безопасно на работа, нараства и вероятно ще продължи да расте", продължава още той. "IoT приложения като устройства за проследяване на контакти и носими устройства за мониторинг на здравето предоставят критични данни, можещи да помогнат в борбата с пандемията."

48% от анкетираните, в рамките на изследването "Emerging Technology Trends Survey 2020" на Globaldata, са изразили положително настроение към IoT, а 45% вярват, че Интернет на нещата ще играе критична роля в новото бизнес поколение през следващите три години.

Бисуал продължава: "Следващата фаза на IoT има потенциала да промени начина, по който живеем и работим. Тъй като проникването на IoT се разширява до степен на широко разпространение, ще се появят изцяло нови бизнес модели. Тези мрежи дори ще правят бизнес помежду си - предоставяйки услуги, произтичащи от автономно или почти автономно сътрудничество."

"Въпреки това, в днешните IoT системи липсват три критични характеристики: Първо, неструктурираните и фрагментирани разпоредби за сигурност са основни пречки за по-широкото възприемане на IoT: било то в IoT на потребителите или в предприятията."

"Второ, не съществува световен комуникационен стандарт. Глобалният IoT пазар може да излети само след като всички свързани устройства говорят един и същ език. ... На трето място, наред с тази липса на стандартизация, в настоящите екосистеми липсва интелигентност в реално време, която разчита до голяма степен на изчислителните технологии и изкуствения интелект на нещата (Artificial Ontelligence of Things, AIoT). За да може IoT да бъде широко разпространен, тези три недостатъка трябва да бъдат адресирани."

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X