Интернет

От Google са правили Android настройките за неприкосновеност по-трудни за откриване

Мария Динкова

Оказва се, че подходът на Google към неприкосновеността в Android не е съвсем прозрачен. Това става ясно от последните разкрития в антитръстовото дело на Arizona във връзка с телефонното проследяване, пише Engadget. Нередактирани документи в делото показват, че технологичният гигант е направил Android настройките за конфиденциалност по-трудни за намиране. Когато компанията е тествала версията на операционната система, в която са се появили опциите за неприкосновеност, тя е разглеждала по-голямото използване на тези функционалности като "проблем" и си е поставила за цел да ги сложи по-навътре в системата на менюто.

Технологичният гигант също така "успешно е принудил", производителите на телефони като LG да скрият по-надълбоко настройките за локацията, тъй като са били популярни, отбелязват адвокатите на Аризона. Освен това служителите на Google посочват, че е било трудно да се попречи на компанията да определи вашите локации на дома и работата, и се оплакват, че няма "начин" тези данни да се дадат на приложения на трети страни, без да се предоставят и на Google.

Преди от компанията коментираха, че са предложили надеждни опции за контрол на конфиденциалността на локацията и че адвокатите на Аризона погрешно са характеризирали услугите на Google.

В последно време все пак компанията подобрява своите функционалности за неприкосновеност. Android 12 ще има опция за "приблизително" местонахождение в допълнение към Privacy Dashboard и другите контроли. Ако обвиненията обаче се окажат верни, на технологичния гигант ще му предстои трудна битка в съда, след като се предполага, че от Google са били решени да събират данни въпреки предпочитанията на Android потребителите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X