Е-Търговия

Пандемията измени трайно платежните навици на българите

Иван Гайдаров

Ежегодното проучване по поръчка на Paysafe, извършено от Sapio Research, "Изгубени в трансакциите" сочи трайна промяна в нагласите на потребителите към безконтактни платежните методи. Пандемията рязко промени начините, по които хората плащат, като повиши обема на безкешовите плащания. Очаква се тази тенденция да продължи в голяма степен и след края на Covid-19.

Като цяло, картови плащания продължават да бъдат популярен метод за онлайн трансакции, като 75% от българските потребители са използвали дебитни карти в последния месец. Този процент е почти сходен сред потребителите в Обединеното Кралство (71%) и значително по-висок в сравнение със страни като Австрия, Германия и Италия, където средно 40% използват дебитни карти за покупки онлайн. Дигиталните портфейли на свой ред са най-предпочитаната алтернатива на картовите плащания, като отново прави впечатление, че българите са активни техни ползватели - 46% сочат, че са плащали с дигитален портфейл през последния месец.

Евентуална причина за това повишено потребление на безконтактни методи за плащане е зачестилото онлайн пазаруване поради противоепидемични мерки, социалната дистанция и др. От всички запитани респонденти на глобално ниво, малко над 1/3 споделят, че значително са намалили физическото пазаруване в магазините и са заложили на онлайн покупки. В същото време, плащанията с безкешови методи позволяват много по-добра проследяемост на разходите, което за 36% от българите е било основна причина да ги предпочитат пред парите в брой при пазаруване.

Изводите от цялото изследване на Paysafe можете да прочетете в следващия брой на списание CIO.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X