Социални Мрежи

Доброволци създават дигитална карта на дърветата в София

Владимир Владков

Доброволци и специалисти в акции за картографиране и събиране на информация за градските дървета ще създават дигитална база данни на дълготрайната растителност в големите градове в България. Обединени от проекта "ЕдноДърво" на принципа "crowdsourcing", те ще попълват данни в платформата ednodarvo.io от 15 май.

"Подобна база данни, с каквато работят много големи градове по света, ще помогне за повишаване на информираността и подобряване на грижата за градските дървета", обявиха организаторите. Независимият проект е разработен от ландшафтни архитекти и софтуерни инженери, като досега е получил подкрепата на Mastercard и Банка ДСК, които инвестират в множество инициативи за устойчиво и умно развитие на градовете в България. "С разлистването на дърветата тази пролет започват и първите масови акции за отбелязване на дървета на картата в София, в които всеки ще може да се включи", допълват инициаторите.

Отбелязването на дървета върху картата на София ще става през платформата https://ednodarvo.io/, която е оптимизирана за удобно използване през мобилни устройства - смартфони и таблети. Зареждайки адреса в браузъра си, гражданите ще могат лесно и интуитивно да въвеждат информация и снимки за дърветата около себе си на картата, дори когато са на разходка или се прибират от работа.

Инициативата ще започне с няколко събития за масово картографиране на дървета в почивните дни от 15 май до 13 юни, които ще се проведат в различни райони на града с участието на експерти по озеленяване, доброволци и граждани. Всяко събитие ще започва с кратко обучение от "зелените" експерти, а най-активните участници ще получават награди. Данните, въведени от граждани, ще могат да бъдат верифицирани допълнително от експертите.

На сайта на инициативата вече са описани видовете дървесна растителност, които се срещат на територията на България. Засега те са малко над 250 и повечето от тях се срещат в градска среда. Всеки вид е представен със снимки и информация за своето семейство, род, произход, общи характеристики и изисквания към средата.

Сред по-известните дървесни видове са Бобови, Борови, Брезови, Брястови, Букови, Върбови (Върба и Топола), Дрянови, Кленови, Липови, Магнолиеви, Маслинови (вкл. Лигуструм, Люляк, Маслина, Ясен), Орехови, Розови (вкл. Глог, Дюля, Круша, Мушмула, Слива, Ябълка), Смрадликови, Тисови, Чемширови, Черничеви (Бросунеция, Маклура, Смокиня, Черница) и много други.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X