Интернет

"Зелена" криптовалута може да предизвика ръст на цените на твърдите дискове

Александър Главчев

Chia - творение на създателя на BitTorrent, Брам Коен, може да предизвика недостиг на устройства за съхранение на данни. Това е криптовалута, определяна от разработчика си като "екологично чиста".

Коен пояснява, че за разлика традиционните криптовалути, които се основават на принципа на "доказателство за работа", Chia се основава на принципа на "доказателство за пространство и време". Засега обаче той още не е предоставил допълнителни подробности.

Пояснява се само, че добивът на Chia използва свободно пространство на устройства за съхранение на данни и колкото повече са свободните гигабайти, толкова по-бързо ще се добива криптовалутата. Според разработчика тя е "екологична" поради факта, че както SSD, така и твърдите дискове, консумират значително по-малко енергия от видеокартите, които най-често се използват за такива цели.

Според портала WCCFTech за добива на Chia е важно да се вземат предвид два параметъра на устройството - неговият капацитет и издръжливост. Поради тази причина конвенционалните SSD дискове от потребителски клас не са особено подходящи за тази дейност - за разлика от продуктите от корпоративен клас те са с по-ниска издържливост.

Следователно изборът пада върху устройства за съхранение на данни, предвидени за сървъри. В Китай потребители започнаха да купуват твърди дискове с капацитет от 4 до 18 TB, а SSD устройствата също привличат вниманието им. В Хонг Конг това веднага незабавно провокира увеличение на цените на тези компоненти - в зависимост от модела те нараснаха с между 20 и 76 долара.

Според доклад на MyDrivers поне един от китайските производители вече е започнал да алармира за драстичното намаляване на наличностите в складовете си. Това е Jiahe Jinwei, основен производител на твърдотелни устройства в Китай. Нейни представители заявиха, че само за няколко дни компанията е разпродала всички високопроизводителни устройства от серията Gloway и Asgard във формат 1 и 2 TB M.2. Сега компанията спешно разработва отделна линия SSD за добив на криптовалути, за да овладее недостига.

Потенциалният недостиг на SSD устройства е много вероятно да предизвика повишаване на стойността им по света, подобна се наблюдава при видеокартите. Подобна тенденция може да се насложи и с глобалния недостиг на микросхеми, от който вече са засегнати и флаш паметите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X