Интернет

Скок на мобилните разплащания през пандемията

Иван Гайдаров

Индустриалната асоциация GSMA регистрира значителен скок в стойността на транзакциите, извършени чрез мобилни парични услуги, както и ръст в регистрациите на сметки през 2020 г., но предупреждава за препятствия пред възможността на доставчиците да се възползват от предимствата по време на пандемията от Covid-19.

В своя годишен доклад за състоянието на индустрията за мобилни разплащания асоциацията изчислява, че общите стойности на глобалните транзакции са се увеличили с 22% на годишна база до 767 милиарда долара. Ежедневно обработваните транзакции са над 2 милиарда долара, рекорд за индустрията.

GSMA отбелязва, че пандемията е накарала повече хора да използват мобилни пари като по-безопасна опция за извършване на плащания, вместо да обработват пари в брой, като регистрираните сметки достигат 1,2 милиарда, което е ръст от 12,7%.

По-гъвкавите процеси, въведени от регулаторите, и по-лесните възможности за откриване на сметки също допринасят за нарастването.

Асоциацията установява също така, че над 300 милиона сметки за мобилни плащания са били активни всеки месец, което предполага, че все повече хора се отдалечават от обичайните финансови системи и възприемат цифровите услуги. Международните парични преводи на парични средства са нараснали с 65%, като над 1 милиард долара са изпращани и получавани месечно.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X