Интернет

Италия глобява Facebook със 7 млн. евро заради неправилно използване на данни

Мария Динкова

Италианският регулатор за защита на конкуренцията глобява Facebook със 7 млн. евро, тъй като социалната мрежа не е променила неправилните си търговски практики при използването на потребителските данни, пише Reuters.

През ноември 2018 властите установяват, че американската компания не е информирала правилно своите потребители за събирането и използването на данните.

В тази връзка на Facebook се налага глоба от 5 млн. евро, а също така и изискване социалната мрежа да публикува необходимите изменения на началната страница на сайта си за Италия, в приложението си и на личната страница на всеки регистриран италиански потребител.

"Настоящото разследване потвърди, че (компанията) не е публикувала измененията и не е спряла установените нечестни практики", коментираха от регулаторния орган.

Имайки предвид икономическата стойност на данните за Facebook, според властите потребителите трябва да могат да решат дали информацията трябва да бъде използвана.

Говорителят на социалната мрежа отбелязва, че компанията е отчела изявлението на регулатора, но ще изчака решението на Държавния съвет във връзка с обжалването на първоначалните заключения.

Говорителят допълва, че Facebook вече е направил промените, включително в своите условия, за да изясни как данните за осигуряването на услугите и персонализираното рекламиране, се използват.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X