Интернет

Европол потвърди свалянето на най-големия уеб пазар в тъмната мрежа

Мария Динкова

Правоприлагащите органи от няколко държави са се обединили, за да свалят това, което Европол определя като "най-големия в света" незаконен пазар в тъмната мрежа, пише Engadget. DarkMarket е имал почти 500 хил. потребители, когато е бил затворен. В него са участвали над 2, 400 продавачи и са били направени 320 хил. транзакции, при които са били обменени 171 млн. долара в криптовалута. Според Европол доставчиците основно са използвали платформата, за да продават наркотици, фалшиви пари, данни от кредитни карти, малуер и анонимни SIM карти.

Освен Европол, правоприлагащи агенции от Германия, Австралия, Дания, Молдова, Украйна, Обединеното кралство и САЩ също са участвали в операцията. През уикенда германските власти арестуваха край германско-датската граница австралийски гражданин, за който се смята, че стои зад платформата. Органите на реда също така са успели да спрат DarkMarket и да изземат сървъри (повече от 20 от тях) в Молдова и Украйна. Властите очакват съхранените данни в тях да ги отведат до продавачите, купувачите и модераторите на пазара.

По данни на The Telegraph властите са се натъкнали на DarkMarket, докато са разследвали базираната в Германия уеб хостинг услуга Cyberbunker. Това не е първата подобна акция, като последните години международните правоприлагащи органи свалиха също така AlphaBay, Wall Street Market и Silk Road, където също са се продавали наркотици и други незаконни стоки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X