Устройства За Достъп

Световният пазар на смартфони ще нараства през 2021 г., смени при лидерите

Александър Главчев

През 2021 г. световният пазар на смартфони отново ще бележи възстановяване и дори лек ръст, прогнозират анализаторите от TrendForce. Според тях причина за това е, че потребителите свикват с "новото нормално" заради пандемията.

До края на тази година компанията очаква глобалните продажби да нараснат до 1,36 млрд., което е с 9% повече 1,25-те млрд. през 2020 г., сочат предварителните оценени анализаторите. Резултатите от миналата година обаче ще са с около 11% под рекордната 2019-та.

Разместване при лидерите

Сред ключовите тенденции тази година от TrendForce отбелязват непрекъснат растеж в търсенето на нови 5G смартфони, които ще заменят остарели устройства, увеличаване на търсенето на развиващите се пазари и рекорден спад в пазарния дял на Huawei. През 2021 г. шест марки ще го изпреварят компанията по обем на производството: Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Vivo и Transsion. Тези шест производителя ще имат сумарен дял от около 80 на сто от пазара.

Допълнителен ефект върху дяла на китайския гигант ще окаже и отделянето на марката Honor в самостоятелна компания. Очаква се тази година Huawei да слезе до седмо място в световната класация. От TrendForce оценяват отделянето на Honor като навременно, но засега не бързат да дават прогнози за развитието на бранда. допълнително, в случай на отпадането на санкциите срещу Huawei, двете марки ще се окажат директни конкуренти.

Начало на 5G епохата

Общите доставки на 5G смартфони до края на 2020 г. се оценява на около 240 млн. бр., което съответства на глобално ниво на проникване от около 19 на сто. Отделно се отбелязва, че водещата роля на този пазар се заема от китайски марки с дял от почти 60%.

Продължаващото стартиране нови на 5G мрежи, както и нарастващата гама от поддържащи ги мобилни процесори от базово и средно ниво, ще имат положително въздействие върху развитието на пазара. TrendForce прогнозира, че дялът на 5G смартфони в глобалните продажби в края на 2021 г. ще достигне около 37% или около 500 млн. смартфона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X