Интернет

Microsoft ще спре да поддържа Office Lens и два стари браузъра за Windows

Александър Главчев

Microsoft елиминира приложението Office Lens, което видя бял свят през 2014 г. То представлява виртуален скенер, можещ да разпознава текст от изображения, превръщайки ги в PDF файлове.

Самата услуга Office Lens ще продължи да съществува, но от 31 декември 2020 г. в нейната версия за Windows 10 е премахната възможността за запазване на изображения в OneDrive, OneNote, Word, PowerPoint или PDF. Освен това на 1 януари 2021 г.пък Microsoft премахна софтуера от своя магазин.

Компанията публикува препоръки за тези, които редовно използват Office Lens - тя покани такива потребители да инсталират версията на приложението за мобилни устройства, който е достъпен за Google Android и Apple iOS.

Microsoft има и друга услуга, която може частично или напълно да замени Office Lens, пише Windows Latest. Това е споменатото облачно хранилище OneDrive. Текущата приложението за работа с услугата предлага функции за сканиране на текст от изображения.

Съдбата на услугата Office Lens за Windows 10 ще бъде споделена и от версията на браузъра Edge, базиран на енджина Edge HTML. Неговата поддръжка ще бъде прекратена на 9 март 2021 г. Припомняме, че през пролетта на 2019 приложението бе прехвърлено на еднжина с отворен код Chromium. Този вариант на браузъра ще продължава да бъде поддържан.

Заедно с "оригиналния" Edge, Microsoft постепенно елиминира и своя още по-древен браузър - Internet Explorer, чиято първа версия дебютира през август 1995 г. От 17 август 2021 г. IE версия 11, най-новата към момента, вече няма да се използва за достъп до облачната услуга на Microsoft 365.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X