Интернет

Над 60% от европейците не вярват на властите за личните си данни

Владимир Владков

В свят, подчинен и разчитащ предимно на технологиите, нашите онлайн лични данни и начинът, по който те се използват, са от огромно значение за много от нас. От местната власт до полицията, базите данни на публичните власти съхраняват значително количество от нашата лична информация. Наистина ли им се доверяваме, че съхраняват и боравят правилно с тези данни?

Интересувайки се от поверителност на информацията, Reboot Online анализира последните данни от Европейската комисия, за да открие кои европейски граждани най-малко се доверяват за личните си данни на публичните власти в тяхната държава.

Reboot Online установи, че гражданите в Испания (78%) се доверяват най-малко на своите власти. На второ място е Ирландия, където над 73% от анкетираните са скептични относно възможностите на публичните власти да обработват личните им данни

Третото място си деля Белгия, Франция и Великобритания, в които 68% от анкетираните нямат доверие във възможностите на властите да контролират личните им данни по сигурен и усърден начин.

Четвъртото място е за България, където 67 на сто от гражданите нямат доверие на публичните организации, че управляват правилно личните им данни.

Люксембург (с 66%) и Гърция (с 65%) са сред останалите европейски страни, в които повечето граждани не вярват на начините, по които властите съхраняват и използват личните им данни.
Европейски граждани, които най-малко вярват на публичните власти за личните си данни
Място Европейска страна Процент скептици(%)
1. Испания 78%
2. Ирландия 73%
3. Белгия 68%
3. Франция 68%
3. Великобритания 68%
4. България 67%
5. Люксембург 66%
6. Гърция 65%
7. Португалия 64%
8. Малта 63%
8. Италия 63%
8. Хърватска 63%
9. Латвия 60%
9. Румъния 60%
10. Нидерландия 59%
10. Кипър 59%
10. Литва 59%
10. Полша 59%
11. Чешка република 53%
12. Словения 52%
13. Дания 50%
14. Германия 48%
15. Словакия 46%
16. Австрия 45%
17. Швеция 44%
17. Унгария 44%
18. Естония 40%
19. Финландия 29%


В дъното на тази печална класация (т.е. последното място е за предпочитане), е Финландия, където повечето граждани са уверение, че властите работят правилно с личните им данни, а само 29% от финландците се съмняват в сигурността на личните си данни, съхранявани в базите данни на властите. В Естония два от всеки петима граждани не са убедени, че властите в страната работят компетентно с личните има данни.

Интересното е, че средно 61% от европейците от всички от всички 19 държави, в които е проведена анкетата, не се доверяват за личните си данни на публичните власти. Публичните власти включват правителства, местни власти, полиция, т.е. всеки орган, който е правителствен, контролиран, финансиран или свързан с правителството или неговата функция може да бъде определена като държавна. Общо 27 607 европейци са анкетирани в изследването.

Reboot Online дава няколко съвета как да защитите по-добре личната си информация онлайн:

1. Прочетете правилата за поверителност
Неотдавнашно проучване на Addictivetips.com установи, че изумителните 87% от хората приемат политиките за поверителност, без дори да ги прочетат. Колкото и скучно да звучи, създайте си навик да четете политиката за поверителност на уебсайтовете. Четенето им може да помогне за разбирането как даден уебсайт използва вашата лична информация и дали те споделят тази лична информация с трети страни. Избягвайте сайтове, които нямат политика за поверителност или където това не е ясно или подробно обяснено.

2. Не прекалявайте със социалните медии
За много от нас социалните медии са ключова част от ежедневието, но колкото и да се радваме на различни онлайн платформи, бъдете предпазливи да не прекалявате със споделянията. Избягвайте да публикувате лична информация като пълното си име, адрес, е-поща, телефонен номер и банкови данни в социалните медии, в противен случай може да сте много уязвими към кражбата на самоличност.

3. Помислете два пъти, преди да използвате публични Wi-Fi мрежи.
Ако използвате публични Wi-Fi мрежи на места като кафенета, библиотеки, хотели и летища, бъдете много внимателни. Wi-Fi връзките в такива местоположения може да не са криптирани, което означава, че всяка информация, която изпращате в такава мрежа, може да не бъде защитена и следователно да сте уязвими към атаки чрез злонамерен софтуер.


4. Бъдете наясно с имитаторите
При никакви обстоятелства не споделяйте личната си информация по е-поща или по интернет, освен ако не знаете точно с кого си имате работа. Ако компания, с която обикновено не се занимавате, поиска вашата лична информация чрез тези средства, отидете на техния уебсайт и се свържете с екипа за обслужване на клиенти, за да проверите автентичността на искането.

Снимка на Tayeb MEZAHDIA от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X