Интернет

До 10 януари 2021 г. е-услугите на ДАЕУ са безплатни с КЕП на БОРИКА и Евротръст

Владимир Владков

До 10 януари 2021 г. гражданите и бизнесът могат да заявяват и да получават електронни административни услуги чрез Единния портал на Държавна агенция "Електронно управление" (www.egov.bg), като подписват заявленията си безплатно с квалифицирани електронни подписи (КЕП) на БОРИКА АД и "Евротръст Технолъджис" АД, съобщиха от агенцията.

С електронните подписи на двете компании ще се ползват услуги на всички централни, областни, общински и специализирани администрации, които са достъпни на Портала чрез Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на е-услуги. Подписването на заявленията е без такса и може да се извършва в платформите на дружествата, съответно https://my.b-trust.bg и https://portal.evrotrust.com

"Призоваваме ползвателите на административни услуги да ги заявяват, заплащат и получават по електронен път чрез Единния портал, за да се ограничат контактите и струпването на хора на гишета в условията на въведените ограничителни мерки в страната", заявиха от ДАЕУ.

"Услугите за гражданите и бизнеса са приоритет на електронното управление. С тази инициатива искаме да стимулираме и да улесним хората да бъдат активни участници в е-управлението", заяви Атанас Темелков, председател на ДАЕУ. Той припомни, че за втори път тази година двете компании подкрепят сходна инициатива на агенцията, предоставяйки възможност за безплатно заявяване на е-услуги.

"Коронавирусът ускори дигиталната трансформация на държавните институции и на бизнеса. Evrotrust е мощен инструмент за дигитализация на услугите на държавната администрация, което носи огромни ползи и предимства за гражданите и бизнеса. Мобилното приложение на Evrotrust се използва от над 100 хил. души, като от пролетта насам отчитаме огромен ръст на регистрациите. В условията на пандемия дигиталните услуги буквално спасяват човешки животи", коментира проф. д-р Георги Димитров, член на съвета на директорите на Evrotrust.

През март тази година по време на строгите ограничителни мерки от ДАЕУ обявиха "Борика" АД и "Евротръст Технолъджис" АД ще предоставят безплатен облачен или мобилен КЕП, с който за период от един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги. Тези мерки бяха предприети заради въведеното извънредно положение, като редица институции, включително НАП, НОИ и други пренасочиха физическите посетители на своите офиси към електронните си услуги.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X