Е-Търговия

ЕК разследва Amazon за антиконкурентни практики

Иван Гайдаров

Европейската комисия (EK) информира гиганта в електронната търговия Amazon за свое предварително становище, според което компанията е нарушила антитръстовите правила на ЕС, задушавайки конкуренцията на онлайн пазарите на дребно. Комисията оспорва систематичното използване на непублични бизнес данни на независимите търговци в платформата от страна на Amazon в полза на собствения ѝ бизнес в търговията на дребно. Още повече, че бизнесът на гиганта пряко се конкурира с тези трети страни, чиито данни използва.

Комисията също така стартира второ официално антитръстово разследване относно възможното преференциално третиране на собствените оферти на Amazon за продажба на дребно и тези на търговци, които използват логистиката и доставките на онлайн гиганта.

Изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренция, коментира: "Трябва да гарантираме, че платформи с двойна роля и огромна пазарна мощ като Amazon не нарушават правилата за конкуренция. Данните за дейността на търговци от трети страни не трябва да се използват в полза на Amazon, когато тя действа като конкурент на тези доставчици. Условията за конкуренция в платформата на Amazon също трябва да бъдат справедливи. Те не трябва изкуствено да облагодетелстват собствените оферти на Amazon за продажба на дребно или да приоритизират офертите на търговците на дребно, използващи услугите за логистика и доставка на Amazon. Тъй като електронната търговия процъфтява, а Amazon е водещата платформа за електронна търговия, справедливият онлайн достъп до потребителите е важен за всички търговци."

Проблемът идва от това, че като доставчик на платформа за онлайн търговия Amazon има достъп до непублични бизнес данни на трети страни като например броя на поръчаните и изпратени единици продукти, приходите на продавачите на пазара, броя посещения на техните оферти, данни, свързани с доставката, и т.н. Предварителните констатации на Комисията показват, че огромни количества подобни данни са използвани от страна на Amazon з калибриране на цените на собствените ѝ оферти.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X