Интернет

ИТ специалисти искат да изградят безплатна и честна платформа за дарения

Александър Главчев

БАПРА излезе със своя позиция по казуса с ХелпКарма

Родни ИТ специалисти се организират за създаване на честна платформа за дарения. Идеята бе подета от програмиста Росен Ганчев и публикувана фейсбук групата на DevBG. Тя е и реакция на разкритията на бТВ за най-известната подобна платформа у нас - ХелпКарма.

"Колеги. Скандалът с ХелпКарма хвърли петно върху ИТ комюнитито, има ли желаещи да клонираме тази "велика" платформа и да я пуснем да бачка с 0% комисионна? Като гледам няма да е повече 400-500 часа работа. Списък с желаещи да помогнат с конкретни действия", написа Ганчев в групата.

Пред Медиапул той обяснява, че след публикуването на поста си в групата за кратко време са се събрали над 200 желаещи да помагат. Замисълът е да се изгради платформа, която да показва разбивки за всички разходи по даренията с прикачени фактури и експертизи от лекари.

Междувременно от Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) излязоха със своя позиция около организацията ХелпКарма. Там считат, че "казусът създава реална опасност да се подкопае доверието на масовата публика към дейността на много организации, занимаващи се с благотворителна дейност".

Допълва се, че асоциацията е готова да работи "заедно с представители на НПО сектора за осигуряване на по-голяма прозрачност, за пълна сигурност на кампаниите и увереност на неправителствените организации, които работят по всички правила и закони".


Снимка: Медиапул

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X