Интернет

Деца и родители ще научат как да избягват онлайн опасностите в играта "Дигитални скаути" на Теленор

Мария Динкова

Деца и родители ще имат възможност на научат как да избягват опасностите в мрежата във второто издание на образователната игра на Теленор, наречена "Дигитални скаути". Специалното мобилно приложение ще помогне на потребителите освен да разберат повече за оналайн рисковете, също така да се забавляват и печелят награди.

Тазгодишното издание ще се проведе изцяло онлайн на 17 октомври (събота). Приложението е достъпно напълно безплатно в Google Play и Apple App Store, а играта е подходяща за деца над 7-годишна възраст.

Играта представлява серия от въпроси на различни теми, свързани с онлайн безопасността, включително: защита на личните данни, общуване с непознати в интернет, онлайн тормоз между връстници и медийна грамотност. Играта включва и четири специално създадени от популярни български инфлуенсъри видео загадки. Децата ще имат задачата да потърсят верните отговори на тези видео загадки в интернет и така на практика да проверят какво са научили.

"Дигитални скаути" има за цел да ангажира и информира децата и техните родители по темата за безопасен интернет. В рамките на 24 часа малчуганите могат да преминат през въпросите, които не само ще им помогнат занапред, но и ще им дадат възможността да се забавляват с любимите си онлайн звезди. Те ще могат и да спечелят една от общо 150 награди, разделени в няколко категории, сред които смартфони, слушалки, безжични колонки и две мистериозни кутии, пълни с неочаквани изненади. Част от специалните награди са подготвени специално за участниците в играта от популярните Павел Колев и Ицака, и Анди Студио.

Играта е част от дългогодишните усилия на Теленор за осигуряване на безопасен интернет и знания за справяне с най-често срещаните онлайн предизвикателства. Компанията подкрепя такива инициативи от 2006 г. насам, като сред тях са Речник на социалните мрежи и Наръчник за видовете онлайн тормоз. Компанията бе първият телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца.

Допълнителна информация за онлайн сигурността можете да откриете на платформата ottebzavisi.net, където се намират образователни материали, предназначени за деца, родители и учители. Теленор също така е част от Европейския месец на киберсигурността, който се координира от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия.

Този месец Теленор започна предлагането и на услугата за защита от опасности в интернет "Онлайн защита", която се активира и управлява лесно и бързо през мобилното приложение MyTelenor. "Онлайн защита" предоставя защита от различни опасности в интернет, включително от вируси и други зловредни софтуери, фишинг, спам сайтове, компрометирани уебсайтове и други.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X