Интернет На Нещата

Съпротивата срещу сделката Google-Fitbit се засилва

Иван Гайдаров

Отстъпките, направени от Google пред Европейската комисия в опит да получи зелена светлина за придобиването на Fitbit, не успяха да успокоят противниците на сделката, съобщава Financial Times. Те все още изразяват сериозни опасения от евентуална злоупотреба с данни от страна на интернет гиганта, а също така и от възможност за монополизация на пазара на носима електроника.

Като част от задълбочен анализ на сделката, Европейската комисия (ЕК) се свърза с редица компании, за да прецени мненията на бизнеса относно обещанията, дадени от Google по отношение на политиките на компанията за данните на Fitbit след придобиването.

Вестникът отбелязва, че противниците на сделката отхвърлят като недостатъчни отстъпките, направени от Google, без да посочва конкретни имена, с изключение на това, че списъкът включва хардуерни конкуренти и доставчици на облачни услуги. Основните обвинения са, че Google се опитва да монополизира сектора на носима електроника. Злоупотребата с данни също е сред притесненията на противниците на придобиването.

Отстъпките на Google, обявени миналата седмица, включват обещание да не се използват данните на Fitbit за целенасочена реклама в продължение на 10 години и гаранции за достъп на трети страни до данни със съгласието на потребителя.

Европейската комисия е във втория етап на анализ на сделката Google - Fitbit, която е на стойност 2.1 млрд. долара. Крайният срок за решението е 23 декември.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X