Интернет

В Египет борят икономическата рецесия с криптовалути

Иван Гайдаров

Докато пандемията от COVID-19 тласка египетската икономика към рецесия и задълбочава безработицата в страната, все повече египтяни виждат изход в търговията и добива на биткойн като алтернативен източник на доходи.

Според Al-Monitor много египтяни, особено млади хора, започват да се интересуват от криптовалути. Ваел ал Нахас, икономист и финансов съветник на няколко инвестиционни институции в страната, коментира:

"Много млади египтяни започнаха да инвестират в малки суми, въпреки увеличаването на стойността на биткойн. Те започнаха да копаят сатоши (една 100 милионна част от биткойн) и на дневна база печелят от 4% до 5% от разликата между лихвените проценти по време на спадовете в търсенето и лихвените проценти по време на пиковете. Тези печалби допълват някои тримесечни и годишни печалби от неочаквани скокове в ценовите нива на биткойн."

Безработицата в Египет е скочила от 7,7% през първото тримесечие на 2020 г. на 9,6% през второто, което означава, че повече от половин милион египтяни са загубили работата си, сочат последните данни на Египетската централна агенция за обществена статистика.

Мохамад Абд ел-Базеер, член на биткойн общността в Египет, обяснява че и други фактори способстват за интереса на хората към биткойн. Той обяснява, че преминаването към работа от вкъщи, намаляването на работното време, както и вечерния час насърчават много египтяни да инвестират в биткойн в свободното си време. Според него повече от 16 000 египтяни са се присъединили към биткойн общността в Египет.

Но докато все повече египтяни се интересуват от добив и търговия с криптовалути, мнозина са загрижени, че хората могат да бъдат обвинени в измама без подходящо законодателство. Според експерти правителството дори може да приемат закон, който изяснява кои дейности около криптовалутите могат да се считат за законни и кои не.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X