Интернет

Противниците на политиките на App Store отварят общ фронт срещу Apple

Иван Гайдаров

Някои от най-големите критици на политиките на магазина за приложения на Apple - App Store - създадоха лобистка група с нестопанска цел, която настоява за промени на всички пазари, като се стреми да осигури равни условия за разработчиците.

Coalition for App Fairness включва Spotify и Epic Games - две от компаниите, които са в открит сблъсък с технологичния гигант през последните месеци. Групата обяви, че има за цел да наложи "справедливостта, иновациите и потребителския избор в магазините за приложения".

В лобистката група влизат още Match Group, създател на приложението за запознанства Tinder, разработчикът на имейл приложения Basecamp, членове на Европейския съвет на издателите, News Media Europe и Protonmail.

Коалицията се ангажира да лобира за реформи в правилата на App Store, които да помогнат на "разработчиците на приложения и игри, които разчитат на магазини за приложения и най-популярните платформи".

Групата призовава операторите на всички магазини за приложения да действат справедливо, но извежда пред скоби Apple, обяснявайки, че разработчиците са прекарали "години в борба с обременителните и произволни условия на App Store в частност, както и с изненадващите актуализации на iOS, които в еднаква степен ги затрудняват".

Изпълнителният директор на Epic Games Тим Суини обяснява, че компанията се е присъединила към коалицията, тъй като тя защитава основните права на създателите на приложения и възможността да правят бизнес директно с клиентите си".

През юни Европейската комисия инициира проучване на политиките на Apple, отчасти предизвикано от жалба, подадена от Spotify през 2019 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X