Интернет

Oracle, а не Microsoft печели сделката сделката с TikTok

Александър Главчев

Oracle е изместила Microsoft в сделката по придобиване на американските операции на видео услугата TikTok. Данните са Bloomberg, откъдето цитират запознати източници. Финални условия по придобиването се очаква да станат ясни в средата на ноември.

Припомняме, че сделката с TikTok бе разпоредена от администрацията на президента Доналд Тръмп, а като причина бе посочена националната сигурност на страната. Срокът за взимане на решение е до 12 ноември. В противен случай дейността на услугата в САЩ ще бъде блокирана.

Microsoft имаше амбиции да купи бизнеса TikTok и да стане партньор на ByteDance (разработчикът на услугата) в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Oracle пък се включи в надпреварата по-късно, но по-интересното тук, е че компанията до сега не се е занимавала с медиен бизнес. Тя известна най-вече с корпоративния си софтуер за за бази данни, като от 2010 г., след придобиването на Sun Microsystems, предлага и хардуерни решения за съхранение информация.

Според наличната информация Oracle е предложила 20 млрд. долара за придобиването на американския сегмент на TikTok. Половината от горната сума ще бъде платена чрез кешов превод, а останалата - чрез акции. Съобщава се още, че компанията е готова да заделя 50% от приходите на услугата за ByteDance.

Според Reuters при успешно завършване на преговорите Oracle ще е не само собственик на TikTok в САЩ, a ще е и технологичен партньор на китайския разработчик. Това най-вероятно означава, че компания ще съхранява и управлява данните на американските потребители.

Дори обаче Oracle да финализира сделката, компанията ще получи само бизнеса, но не и алгоритъма на приложението. Това бе съобщено от хонконгското издание South China Morning Post, откъдето цитират свой източник в ByteDance. Според него след предаването на собствеността, американската корпорация ще има възможност да разработи и внедри свой алгоритъм.

TikTok е интересен и за други технологични гиганти. Възможности за придобиването му се разглеждат и от японския холдинг SoftBank, който през септември 2020 г. продаде разработчика на процесори ARM на Nvidia за 40 млрд. долара.

Alphabet, в чиито състав влиза Google, и Twitter също проявиха интерес за подобна сделка. В края на август подобни амбиции се чуха и от Walmart, която притежава най-голямата верига от магазини за продажба ма дребно в света. Последната искаше да придобие TikTok в партньорство с Microsoft.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X