Социални Мрежи

Кои са най-(над)ценените стартъпи по света

Владимир Владков

Според CB Insights, китайската компания за изкуствен интелект Bytedance, компанията майка на породилото буря от спорове приложение TikTok, е стартиращата компания с най-голяма пазарна оценка в света. Оценката от $140 млрд. е за компанията, която управлява платформата за съдържание Toutiao в Китай, която използва алгоритми за машинно обучение, за да настрои новинарското поле индивидуално за всеки зрител, подбирайки от традиционни и нови медийни източници. По-рано тази година правителството на САЩ обяви, че обмисля да забрани китайските социални медийни приложения, включително изключително популярното TikTok.

Втората най-високо оценена стартираща компания също е от Китай. Услугата за повикване на "таксиметрови" превози Didi е оценена на $56 милиарда, докато космическата фирма на Илън Мъск SpaceX заема третото място в списъка на еднорозите с оценка за септември от $46 млрд.
Infographic: The World's Most Valuable Startups | Statista You will find more infographics at Statista

В момента щатските компании представляват 60 на сто от топ 10 в списъка, а останалите стартъпи са китайски или индийски. Според CB Insights, през септември 2020 г. в света има повече от 400 фирми еднорози (т.е. стартиращи фирми с оценка поне $1 милиард).

Снимка на Markus Winkler от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X