Интернет

Facebook вече позволява да се прехвърлят снимки и видеа в Dropbox

Мария Динкова

Facebook вече дава повече възможности на потребителите да прехвърлят снимки и видеа от своите профили в социалната мрежа. От днес тези файлове могат да бъдат експортирани в Dropbox, европейския стартъп Koofr, както и Google Photos, пише Engadget.

Потребителите на Facebook можеха да прехвърлят снимки в Google Photos от юни. Тези промени са част от по-големия проект Data Transfer Project, който има за цел да улесни свалянето и прехвърлянето на информация между Facebook, Google, Microsoft иTwitter.

Отчасти целта на нововъведенията е регулаторните органи да бъдат удовлетворени. Преносимостта на данните е включена в изискванията на европейския регламент GDPR, както и на Калифорнийският закон California Consumer Protection Act.

От Facebook уточняват, че потребителите ще трябва повторно да въведат своите пароли, преди да прехвърлят файловете и данните ще бъдат криптирани по време на трансфера. От компанията обаче отбелязват, че се нуждае от по-ясни правила за това какъв тип данни трябва да бъдат преносими и кой е отговорен за защитата им. Според социалната мрежа това зависи от регулаторните органи.

За да се прехвърлят снимките и видеата от Facebook в Google Photos, Dropbox или Koofr, трябва да се избере в настройките опцията Your Facebook Information, а след това Transfer a Copy of Your Photos or Videos. Впоследствие потребителите ще трябва да въведат своята парола, както и къде точно да бъдат прехвърлени файловете.

Тази седмица Facebook обяви още една промяна, с която цели да ограничи разпространението на дезинформация в Messenger. Сега потребителите ще могат да препращат съобщения само до пет човека или групи наведнъж. От социалната мрежа изтъкват, че това ще забави разпространението на дезинформация и вредно съдържание.

През април WhatsApp въведе подобно ограничение и от социалната мрежа отбелязват, че това е помогнало да се намали със 70% разпространението на често препращаните съобщения.

Facebook беше под голям натиск да се справи с дезинформацията, свързана с пандемията от коронавирус и предстоящите избори в САЩ. Платформата наскоро премахна 7 млн. публикации с Covid-19 дезинформация, включително постове, сподели от президента Доналд Тръмп.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X