Интернет

Франция изисква от интернет гигантите да изтриват нелегално съдържание до час

Мария Динкова

Социалните мрежи и други доставчици на онлайн съдържание ще трябва да премахват до час от своите платформи съдържание, свързано с тероризъм и педофилияили, или ще бъдат глобени до 4% от своите глобални приходи според нов френски закон, гласуван в сряда, пише Reuters.

Компании като Facebook, Twitter, YouTube, Instagram и Snapchat ще имат 24 часа да премахнат подобно съдържание. Новият закон урежда създаването на специализиран дигитален прокурор в съдилищата и държаните органи, който ще трябва да следи за речта на омразата онлайн.

"Хората ще помислят внимателно, преди да нарушат правилата, като знаят, че има голяма вероятност да им бъде потърсена отговорност", коментира френският министър на правосъдието Никол Белубе.

Групата La Quadrature du Net(LQDN) посочи в изявление, че законодателят трябва по-скоро да се насочи към бизнес моделите на интернет гигантите.

Според експертите не е реалистично да се смята, че съдържанието може да бъде изтеглено до час и следователно законът е ненужен.

"Ако сайтът не цензурира съдържанието (например защото оплакването е изпратено по време на почивните дни или през нощта), то тогава полицията може да принуди доставчиците на интернет услуги да блокират сайта навсякъде във Франция", се допълва в изявлението.

От Twitter отбелязват, че компанията ще продължи да работи тясно с властите, за да изгради по-сигурен интернет и да се бори срещу незаконната реч на омразата, като същевременно защитава отворения интернет, свободата на изразяване и честната конкуренция.

От социалната мрежа допълват, че компанията инвестира сериозно в технологии, които да откриват речта на омразата и това ще намали натиска върху потребителите да сигнализират за незаконно съдържание.

Една от две публикации, за които Twitter предприема действия, е маркирана предварително от софтуера. За сравнение тези стойности през 2018 са били - една от пет публикации.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X