Устройства За Достъп

Коронавирусът спря производството на най-популярния смартфон

Александър Главчев

Foxconn, основен партньор на Apple при производството на електроника, спря производството на смартфона iPhone XR. То се намира Ченай, Индия, като работата е прекратена заради пандемията от коронавирус.
Това не е единственото пострадало производство. Властите на града спряха работата на всички фабрики, независимо от тяхната дейност. Не е ясно кога дейността им ще бъде възстановена.

Сглобяването на iPhone XR в Ченай започна през октомври 2019г., като преди това Foxconn в продължение на няколко седмици произвеждаше малки пробни серии. Компанията планираше да пренасочи мощности на фабриката към производството на iPhone 11, наследникът на XR. Тези планове не ясно кога и дали ще се реализират не само заради COVID-19, но и заради спорове между Foxconn и Apple.

Прехвърлянето на производството на iPhone XR в Китай може да не е много добра идея, тъй като коронавирусът започна разпространението си именно от там. През февруари той вече доведе до срив в производството на най-евтиния модел на Apple - iPhone SE2, известен като iPhone 9. В резултат премиерата му е отложена.

Все пак, епидемията в Китай върви към спад, като властите в страната дори вдигнаха карантината в град Ухан. Apple пък отвори отново магазините си, които спряха работа в края февруари.

iPhone XR, който видя бял свят през есента на 2018г., бе най-популярният смартфон за 2019-та. По данни на Business Insider за една година са продадени 46,3 млн. бр. Това е единственият модел от 2018г., който все още е сред предлаганите от компанията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X