Интернет

Американското правителство също ще използва мобилните данни за локацията

Computer World

Американските власти също започват да използват данните за локацията от смартфоните на потребителите, пише The Verge. Специфичното в случая е, че те ще получават информацията от индустрията за мобилни реклами, а не директно от самите телекомуникационни оператори, за да проследяват движението на гражданите си по време на пандемията от коронавирус. Центърът за контрол и превенция на заболяванията, заедно с федералните и местните власти ще получават данните от телефоните за хората в областите на географски интерес.

Целта е да се създаде правителствен портал с геолокационна информация за около 500 града в страната, за да се оцени доколко хората спазват разпорежданията да останат по домовете си. Ето пример за това как анонимизираните данни ще се използват: изследователите откриват събиране на голям брой хора в парка на Ню Йорк и уведомяват местните власти.

Използването дори на анонимизирани данни обаче поражда редица притеснения по отношение на неприкосновеността. Специалистите настояват за въвеждането на ограничения как подобна информация може да се използва, за да се предотвратят злоупотреби.

Други страни вече проследяват данните от мобилните устройства, за да определят движението на гражданите си. Мобилните оператори в Европейския съюз споделят част от информацията със здравните власти в Италия, Германия и Австрия, макар че подробности за конкретни пациенти не се включва. Израел също се насочва към данните за локацията, за да следи вируса.

От друга страна системата за проследяване на Китай изпраща информация до правоприлагащите органи, докато в Тайван "електронната ограда" уведомява властите, когато човек под карантина се движи твърде далеч от дома си. Същевременно Южна Корея използва данните за локацията, за да създава публична карта на пациентите с коронавирус, с цел проследяване къде хората може да са били изложени на COVID-19.

Мобилните оператори в САЩ отбелязват, че властите не са искали от тях да осигуряват данни за локацията. На 17 март федералното правителство заяви, че води "активни разговори" с Facebook, Google и други технологични компании, за да намери начин как да използва данните за локацията от телефоните.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X