Интернет

Facebook се затруднява с безпрецедентния трафик

Computer World

През последните седмици Facebook отчита силно увеличение на потреблението, след като милиони хора по света са принудени да останат по домовете си, пише Engadget.

Само в Италия времето, прекарано в социалната мрежа се е увеличило със 70%, а при услугата за изпращане на съобщения се отбелязва ръст от над 50%, показват данните на компанията.

Това може да изглежда като добра новина за Facebook, чийто растеж в основното приложение се забави през последните години. Но от социалната мрежа коментират, че високото потребление поставя на изпитание нейните собствени ресурси. "Ръстът в потреблението заради COVID-19 е безпрецедентен в индустрията и ние отбелязваме нови рекорди в потреблението почти всеки ден.
Поддържането на стабилността при тези скокове е по-голямо предизвикателства сега в равнение с обикновено, като се има предвид и че нашите служители работят у дома", споделят от компанията.

Докато все пак Facebook успява досега да поддържа своята услуга, социалната мрежа прави и някои компромиси. Тя намали качеството на видео клиповете в Европа и оттегли по-голямата част от своите подизпълнители, които работят като модератори на съдържание.

Компанията също така предупреди, че нейните приходи може да пострадат, тъй като рекламният бизнес беше засегнат през последните седмици заради пандемията. Twiiter и другите социални медии отправиха също подобни послания. "Ние не монетизираме много от услугите, при които виждаме увеличено потребление и наблюдаваме отслабване в рекламния бизнес в страните, предприемащи агресивни стъпки за намалява разпространението на COVID-19", допълват от Facebook.

Въпреки че компанията се опитва да се справи с техническите предизвикателства заради коронавируса, тя продължава да пуска ъпдейти и нови функционалности, което й спечели одобрение след годините на скандали. Социалната мрежа въведе различни функционалности, подпомагащи борбата с разпространението на конспиративни теории и друга потенциално вредяща дезинформация. Същевременно Instagram обнови своите правила за проверка на факти и добави новата функционалност Co-Watching при видео обажданията. Някои от инженерите в компанията, също така ще участват в хакатон, за да помогнат на здравните организации, отбеляза Марк Зукърбърг.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X