Интернет

Нидерландските банки увеличават лимита за безконтактните плащания

Computer World

Банките в Нидерландия увеличават лимитите при безконтактните плащания в магазините, като част от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, пише Finextra.

Потребителите вече ще могат да плащат с дебитни карти, без да въвеждат ПИН код, суми до 100 евро, което е двойно увеличения спрямо предишното ограничение от 50 евро. Преди клиентите често трябваше да поставят своите карти в терминалите за плащане и да въвеждат своите ПИН кодове дори за стойности под 25 евро, но това вече няма да се случва.

"Призоваваме потребителите в супермаркетите и другите магазини да избират безконтактните плащания, колкото е възможно по-често Радваме се, че банките поемат инициативата в случая. Тези мерки ще са в полза както на клиентите, така и служителите", коментират от Асоциацията за търговия с храни на дребно.

Различни организации на възрастните граждани подкрепят инициативата, като експертите изтъкват, че така пазаруването ще бъде по-лесно, а сигурността при безконтактните карти е висока и не трябва да има притеснения по въпроса.

Банките в Норвегия днес предприемат същия ход, като повишават лимита при безконтактните плащания от 400 на 500 норвежки крони, за да се намали рискът от заразяване.

Междувременно в Ирландия министърът на финансите също изиска банките да увеличат ограниченията, така че безконтактни плащания да могат да се правят до 50 евро.

Други държави също предприемат подобни действия, включително Полша, Турция, Египет и Саудитска Арабия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X