Интернет

Заради коронавируса все повече правителства следят данните за локацията

Computer World

Докато новият коронавирус продължава да се разпространява по света, все повече правителства разчитат на данните от мобилните оператори, за да проследяват всичко от това кои са пациентите, които трябва да бъдат изолирани до това колко стриктно хората спазват ограниченията по отношение на движението, пише The Verge.

Мобилните оператори в Европейския съюз предоставят данни на здравните власти в Италия, Германия и Австрия, за да помогнат да се проследи дали се изпълняват инструкциите за поддържане на социална дистанция и стоене по домовете.

Европейският регламент за защита на личните данни GDPR ограниичава начина, по който компаниите могат са споделят и управляват личните данни на клиентите. Информацията за локацията, която в момента се предоставя от телекомите, е анонимна и събрана според правилата. В италианския регион Ломбардия, който първи беше засегнат от коронавируса, мобилните данни помагат на властите да получат по-ясна картина за това колко добре хората спазват разпоредбите, като става ясно, че движението е ограничено с 60% през последния месец.

На 16 март Израел също разреши използването на данните за локацията от мобилните устройства, за да следи разпространението на вируса. Вътрешното разузнаване на страната Шин Бет събира данни от мобилните доставчици от 2002. Министър-председателят Бенямин Нетаняху разреши на организацията да следи движението на пациентите, които са дали положителни проби, както и да определя кой трябва да бъде поставян под карантина.

Други държави използват данните за локацията от мобилните устройства, за да контролират пандемията по различни начини - от приложение, наречено AC 19 в Иран, през китайската система за проследяване, която изпраща информация на правоприлагащите органи, до "електронната ограда" на Тайван, която уведомява властите, когато карантиниран пациент се движи далеч от дома си. В понеделник в Тайван бяха регистрирани 195 потвърдени случая на коронавирус - едни от най-ниските нива в света.

Може би най-агресивна е употребата на данните за локацията в Южна Корея, където правителство създаде публично достъпна карта на база на информацията от телефоните. Тя може да се използва от гражданите, за да определят дали са контактували с някого, който е бил заразен. Страната се разглежда като добър пример в своите усилия да победи разпространението на вируса. BBC съобщи, че за последните 24 часа са били регистрирани 64 нови случая, което е сериозен спад от пика от 909 случая на 29 февруари.

Здравните власти в Южна Корея изпращат подробни текстови съобщения, които варират от напомняния да се мият ръцете до специфична информация за хора, които са имали положителни тестове. Пример за подобно съобщение е: "Жена на около 60 години е имала положителна проба. Кликнете на линка, за да видите местата, които е посетила, преди да бъде хоспитализирана". Съответно адресът отваря списък с локации, на които пациентът е бил.

Към момента не е ясно дали САЩ също ще последва тези примери, но федералното правителство води разговори с Facebook, Google и други технологични компании по въпроса.

Разбира се доколко са ефективни подобни методи, не може да се прецени напълно, а според някои те нарушават неприкосновеността на личните данни. Ако човек не иска да бъде следен, то той може да деактивира настройките за локация на своето устройство или изцяло да си изключи телефона.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X