Кариера

Български предприемачи дават 15 хил. лева за проекти срещу кризата около коронавируса

Computer World

Общността на българските предприемачи и иноватори Power of BG организира онлайн хакатон за борба с кризата около коронавируса и последствията й у нас. Талантливи хора от бизнеса, хуманитарните професии и ИТ специалисти от цялата страна ще имат възможност да развият своите идеи в проекти.

Състезанието започва в петък, 27 март, от 18.00 часа, а финалите са на 29 март. То ще се осъществи чрез платформите Slack и Zoom. Записването стартира от днес на сайта hackcrisis.bg, a във фейсбук може да следите събитието тук.

"В България видяхме много примери на предприемачи, които пожелаха да бъдат в полза на обществото и направиха безусловни дарения към болници и хора в нужда. Нашата цел е да отидем още една стъпка напред и да намерим иновативни решения за финансовата и социалната криза, които ни очакват. Организирането на хакатона събра съмишленици от честни български бизнеси готови да подкрепят активно най-добрите идеи за разрешаване на проблеми от първостепенна важност. България притежава огромен потенциал. Нека работим всички заедно - всеки със своите знания, умения и опит, само така ще успеем да се преборим с кризисната ситуация като общество и да излезем победители", коментира Тодор Гигилев, основател на Power of BG u CEO на софтуерната компания Dreamix.

Целта на хакатона е в рамките на 48 часа да се излезе с иновативни идеи и прототипи на системи. Най-добре представилите се отбори, които са готови да приложат проекта си на практика, ще си поделят награден фонд от 15 хил. лева. Освен това отборите, които запретнат ръкави след уикенд хакатона, ще получат помощ от едни от най-успешните и иновативни предприемачи в страната.

Темите, по които спешно се търсят разработени концепции срещу коронавируса, са:
  • Спаси животи
  • Спаси общности и групи от хора
  • Спаси бизнеси
Участниците в хакатона ще бъдат в екипи от 2 до 6 души и ще имат два дни да разгърнат идеята си. Те могат да бъдат от всяка обществена и професионална сфера, като всички екипи ще се напътстват от ментори, водещи бизнес лидери в своята област. Сред менторите на проектите са основателите и предприемачи Дарин Маджаров (Уча.се), Светлин Наков (SoftUni), Пресиян Каракостов (PhoneArena и PubGalaxy), Братя Куманови (Ник), Юлиян Бориславов (ICN.Bg), както и други предприемачи от мрежата на Power of BG. В неделя жури ще излъчи екипите победители във всяка категория, които ще си разделят наградния фонд и ще имат oсигурена подкрепа да реализират проектите си.

Организаторите подчертават, че подобни ситуации имат и своята положителна страна, а именно - насърчават сътрудничеството между хората. Те допълват, че по целия свят се появява коронавирусна култура, спонтанно и творчески, за да се справи с обществения страх, ограниченията и изолацията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X