Интернет

35 години от регистрирането на първия .com домейн

Computer World

На 15 март се навършиха 35 години от регистрирането на първия домейн в зоната .com. През 1985 г. Symbolics.com - едноименната американска компания за разработка на компютри - се превръща в първия в историята одобрен за регистрация интернет домейн.

Домейните представляват имената на уебсайтовете, които изписваме в полето на браузъра, за да отворим желаната от нас страница. Те са уникални, регистрират се за определен период от време (от едно до десет години) и представляват важен дигитален актив, който често е с равносилно на марката значение.

.com е домейн зона от първо ниво (т.нар. top level domain - TLD) и представлява съкращение на commercial ("търговски" на английски език). Това е и най-популярната домейн зона до ден-днешен. Заедно с нея през 1985 г. са пуснати за регистрация и разширенията .net, .info и .org., а по-късно през годината към тях се прибавят и по-специализираните .edu, .gov, .int, и .mil, които обаче не са достъпни за свободна регистрация. У нас .com домейните могат да се регистрират в хостинг компании като СуперХостинг.БГ, която предлага както .com, така и стотици други домейн разширения.

През годините домейните .com стават толкова популярни, че редица компании включват разширението в своите имена и търговски марки. Това води до изчерпването на множество имена от тази зона. Те дават име и на най-голямата криза в онлайн сектора до този момент - т.нар. "дот ком криза", която в края на миналия век и началото на този води до фалита на редица интернет начинания. От тогава до днес .com домейните, както и целият бранш се развиват изключително динамично и отбелязват устойчив растеж.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X