Интернет

Huawei представи новия си флагман Mate Xs със собствена операционна система

Владимир Владков

Huawei използва насрочената за Мобилния конгрес пресконференция във виртуално събитие, на което представи идеята си за напълно свързан свят с нови продукти в различни категории и сгъваем смартфон, разчитащ на собствената операционна система на Huawei.

След огромните трудности, свързани с американските забрани и неясното бъдеще на взаимоотношенията с Google, китайската компания заложи на ускорено развитие на собствена ОС, на екосистемата си Huawei Mobile Services (HMS), достъпна за крайните потребители през собствения магазин за приложения HUAWEI AppGallery, инвестиции в иновативни 5G продукти и във взаимоотношенията с партньори и външни разработчици.

Ключовите нови продукти в стратегията на Huawei за цялостно изживяване в свързания свят, подпомогнато от изкуствения интелект, са новият сгъваем 5G смартфон Huawei Mate Xs, 5G таблетът с отлично съотношение екран към корпус (над 90%) MatePad Pro 5G, две комуникационни решения, поддържащи стандарта Wi-Fi 6+ - маршрутизаторът EI Wi-Fi AX3 и крайното потребителско устройство 5G CPE Pro 2, както и обновена гама лаптопи MateBook. Лаптопите работят с процесори на Intel Core от 10-о поколение и са с вградена операционна система Windows, както и абонамент за MS Office 365.

Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, представя AppGallery.

© Huawei

Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, представя AppGallery.


Ричард Ю, изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, заяви, че въпреки "необичайната" за компанията 2019 г., Huawei продължава да се радва на доверието на потребителите, като продажбите в редица категории са скочили. Общият оборот за 2019 г. е над 850 млрд. юана, или 18% годишен ръст, а доставените за годината смартфони са над 240 милиона, което е извело компанията до позиция номер 2 в света след Samsung. 200% ръст е постигнат при персоналните компютри (предимно лаптопи) и при безжичните интелигентни говорители, а при носимата електроника увеличението е 170%. "Вложили сме 15 млрд. евро в научно-изследователски и развойни дейности, а досега в света сме продали повече от 10 милиона 5G смартфона", допълни Ричард Ю.

Според него компанията изпълнява стратегията си Seamless AI Life, т.е. интелигентни изживявания на потребителите във всеки момент от техния живот - в офиса, у дома, в движение, при развлечения или на спорт, подпомагани от технологиите за изкуствен интелект. Компанията развива т.нар. система "1+8+N", като първото е флагмански модел смартфон, 8 е средният брой умни устройства, които са на разположение на потребителите (вкл. таблети, лаптопи и др.), а N e свързано с IoT решенията, разработвани от партньорите на Huawei. Всички тези продукти споделят съдържание с помощта на две от технологиите на компанията Huawei Share и Huawei HiLink.

"Скъпият" Mate Xs
Новият сгъваем Huawei Mate Xs е еволюция на показания миналата година на MWC 2019 Mate X и също се сгъва навън в леко асиметрична форма. Основният екран е 6,6 инча, а вторият е 6,38 инча. При разгъване се получава доста широк 8-инчов дисплей, на който могат да се отворят едновременно няколко прозореца и да се споделят данни само с Drag-and-drop. Отличителна характеристика на смартфона е собственият чипсет на Huawei 5G SoC Kirin 990 5G, който според компанията е по-производителен от конкурентния 5G чип на Qualcomm Snapdragon 865. Освен поддръжка на 8 различни радиочестотни обхвати, чипът осигурява сваляне на съдържание от 5G със скорост до 1399 Mbps, заяви Ю. Фотографските възможности също са подобрени в партньорство отново с Leica, като Mate Xs разполага с четворна камера Leica SuperSensing. Цената на телефона обаче е доста висока - 2499 евро за версия с 8GB RAM и 512 GB пространство за съхранение.

Телефонът работи с потребителският интерфейс EMUI10.0.1, базиран на ядрото на Android, но все пак това не е пълнофункционален Android и не стартира Google Play, откъде да си изтеглите приложенията. От Google вече публикуваха мнение по темата в своя раздел "Въпроси и отговори", като коментираха, че заради ограниченията на щатските власти услугите и приложенията на Google не могат да бъдат предварително инсталирани в продуктите на Huawei, като предупреждават потребителите да внимават при търсенето на други начини да качат приложения на Google на своите телефони. Именно затова Huawei хвърля огромни усилия и средства за стимулиране на разработчиците да разработват своите мобилни приложения и за магазина Huawei AppGallery.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X