Интернет

Българският дигитален портфейл на iCard стартира Apple Pay в 30 страни в Европа

Иван Гайдаров

Българският дигитален портфeйл iCard предоставя услугата Apple Pay на своите близо 500 000 клиенти в 30 страни, в разнообразие от валути, които предлага в България и цяла Европа. Чрез нея потребителите могат да плащат безконтактно и бързо с iPhone, Apple Watch, iPad и Mac за покупки в магазини, онлайн или в мобилни приложения. В края на миналата година услугата беше представена пилотно в България.

"Вярваме, че този проект ще затвърди силните ни позиции на водещи пазари като Англия, Италия, Франция и Румъния и ще ни позволи да достигнем с решенията си до повече от 1 000 000 души в рамките на 2020 г.", коментира Явор Петров, изпълнителен директор на iCard АД.

Сигурността и поверителността на информацията са в основата на Apple Pay - при използване на кредитна или дебитна карта през Apple Pay номерата на картите не се съхраняват нито в устройството, нито на сървърите на Apple. Вместо това се определя уникален номер на сметката на устройството (Device Account Number), кодиран и сигурно съхраняван в защитена директория на самото устройство. Всяка транзакция се оторизира с еднократен, уникален, динамичен код за сигурност.

Изследване

Над 75% от използващите дигитален портфейл в България са мъже. 31% от всички потребители живеят в София, 15% са във Варна, 6% - в Пловдив, сочат данни на iCard за 2019 г.

Дигиталният портфейл се използва най-често за плащания в супермаркети, ресторанти и заведения, търговски центрове, а в интернет - за пазаруване в големи български и международни магазини, за онлайн абонаменти и игри.

Плащанията онлайн са най-популярната услуга в портфейла (51%) и изпреварват 3 пъти втората услуга в класацията – плащане на POS терминал. Броят на плащанията онлайн е най-малък в понеделник и достига своя пик в събота, докато стойностите на плащанията на POS терминал държат стабилно ниво във всички дни от седмицата.

Най-малко потребители пазаруват онлайн рано сутрин, а в пиковите зони между 14:00 и 19:00 ч. броят на трансакциите надхвърля 20 000 на час. При плащанията на POS терминал пиковете са в средата (12:00 – 13:00 ч.) и края на работния ден (18:00 – 19:00 ч.).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X