Интернет

Twitter забранява политическата реклама

Иван Гайдаров

Twitter ще забрани всички политически реклами следващия месец, тъй като социалните медии все по-често са подложени на проверки за публикуването на реклами, които представят невярна информация, която може да повлияе на крайния резултат на изборите.

Изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси обяви, че забраната ще влезе в сила на 22 ноември, като заяви, че обхватът на политическото послание трябва да бъде "спечелен, а не купен". Той добавя, че първоначално компанията е обмисляла да наложи забрана само на кандидатите за президент на САЩ, но се е отказала от този подход, защото би бил дискриминационен.

Рекламите, които популяризират насоки и информация за процеса на гласуване, ще бъдат разрешени.

"Интернет рекламата е невероятно мощно и ефективано оръжие за бизнес рекламодателите, но тази сила носи значителни рискове, когато стане дума за политика. В тази сфера това може да се използва за влияние върху гласовете на хората и да промени живота на милиони", категоричен е Дорси.

С намигване към своя най-голям конкурент - Facebook - той добавя, че не би било честно една компания да говори, че проактивно се бори с разпространението на подвеждаща информация, а след това "някой да им плати, за да насочват политически реклами и да принуждават хората да ги видят, без значение дали искат или не".

По-рано този месец Twitter стана обект на критика, че платформата не е направила достатъчно за блокирането на публикации на световни лидери в разрез със собствената си политика.

Глупаво решение

От щаба на президента на САЩ Доналд Тръмп коментират, че забраната е "пореден опит на левицата да запуши устата на Тръмп и консерваторите". Мениджърът на кампанията определи забраната като "глупаво решение", добавяйки, че Twitter "се лишава от стотици милиони потенциални приходи".

Бил Русо, зам.-директор по комуникациите за кандидата за президент на САЩ Джо Байдън, оцени положително решението на социалната платформа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X