Интернет На Нещата

Facebook "преследва" Sony в областта на виртуалната реалност

Владимир Владков

На 26 септември Facebook обяви, че ще представи свой свят от виртуалната реалност през 2020 г., макар и в бета версия. VR интерфейсът за много играчи ще позволи на хората да създават игри, да осъществяват социални контакти с приятели, да проучват генериран от други потребители свят.

Facebook започна своята авантюра във виртуалната реалност през 2015 г., когато закупи Oculus. Този ход изглежда вече се отплаща на компанията. Пазарът днес, повече отвсякога, е доминиран от големите играчи Sony (PlayStation VR) и Facebook (Oculus Rift). Тази година двете компании ще държат почти 70 на сто от глобалните доставки на VR устройства, докато през миналата година общият им дял бе 63%.

Очаква се Facebook да увеличи своя дял на глобалния пазар на устройства с10 процентни пункта през тази година. За същия период Sony ще загуби част от своя пазарен дял. Виртуалната реалност дава възможност на Facebook да добави своя рекламен бизнес, давайки възможност на рекламодателите да публикуват VR реклами и да ангажират потребители си по нов начин

Като цяло, според Trend Force, глобалните доставки на VR шлемове са скочили с 25% между 2017 и 2018 г., достигайки 4,65 милиона броя, а през тази година се очаква още 29% ръст. Въпреки нарастващия интерес към разширената реалност, виртуалната реалност все още представлява по-голямата част от доставките на пазара на AR/VR. Прогнозите сочат, че за 2019 г. Sony ще продаде 2,2 млн. VR устройства, Oculus (Facebook) – 1,7 милиона, HTC – 800 хиляди, а на останалите се падат 1,3 милиона.

Гигантът в социалните медии се опитва да съживи базата от пасивни потребители и да се справи със сериозното недоверие от страна на широката общественост, затова виртуалната реалност може да се окаже "билетът" за нов живот на бизнеса, базиран на реклами.
Infographic: Facebook''s Virtual Reality Is Gaining on Sony | Statista You will find more infographics at Statista

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X