Интернет

Revolut проучва навиците за харчене и предпочитаните дестинации на милениъл поколението

Мария Динкова

Финтех компанията Revolut е провела проучване на навиците за харчене и предпочитаните дестинации за пътуване на "милениъл" (millennial) поколение сред своите седем милиона потребители. Резултатите, публикувани днес, показват, че българските туристи пътуват все повече в чужбина през летния сезон. През 2018 37% от българите са почивали зад граница, а през 2019 процентът е 56%, като средно посещаваме по три страни на година.

Най-популярните дестинации
Най-популярните дестинации за българските летовници през 2019 са Великобритания, Гърция, Щатите, Германия и Холандия. Популярността на европейските курорти никак не е изненадваща, предвид късите разстояния за пътуване и удобство откъм избор на транспорт.

Междувременно петте най-малко посещавани страни са Бахамските острови, Барбадос, Мианмар, Гватемала и Лихтенщайн. Скъпите полети, дългите разстояния и неблагоприятните валутни курсове са най-вероятните причини за ограничените почивки до екзотичните дестинации.

Средни дневни разходи
Средните дневни разходи на българските летовници за почивка са 98.86 лв. на ден през 2019, което бележи спад от 114.27 лв. на ден през 2018. Тази тенденция се забелязва от милениъл поколението в цяла Европа, подчетавайки ефекта от увеличаващите се цени в отделните пазари и дългосрочната икономическа стагнация, продължила след финансовата криза през 2008.

Интересен факт е, че от региона Централна и Източна Европа българските туристи (с 98.86 лв. на ден) са на второ място по дневно харчене след Унгария (105.16 лв. на ден). В това отношение изпреварваме Румъния, Полша, Словакия и Словения. България също така заема челото място сред предпочитаните международни дестинации за румънските туристи.

Къде харчим най-много?
Данните на Revolut разкриха и страните, в които българските туристи са похарчили най-много. Безспорен лидер тук е Япония, като средният дневен разход е 400.40 лева. Съседите ни от Румъния пък харчат най-много в Малдивите (902.97 лв. ден), докато гърците предпочитат Катар със средно похарчени 263.84 лв. на ден. От друга страна, българите спестяват най-много в Ирландия, където средният дневен разход на родните туристи през 2019 е само 46.23 лв.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X