Интернет

До два месеца Telegram ще пусне своята криптовалута Gram

Мария Динкова

Докато големите планове на Facebook за криптовалута срещнаха сериозна съпротива от страна на регулаторните органи, други социални мрежи като Telegram продължават със своите усилия за пускане на собствена дигитална валута.

От Telegram са съобщили на инвеститорите си, че планират първите криптомонети Gram да бъдат достъпни до два месеца, пише The New York Times.

Освен това социалната мрежа си е поставила за цел дигиталните портфейли Gram да привлекат между 200 и 300 млн. потребители на приложението в глобален план, коментира един от инвеститорите, пожелал да запази своята анонимност.

Повтаряйки надеждите на Facebook за Libra, от Telegram посочват, че Gram ще се превърне в нова онлайн валута и начин за трансфер на парични средства навсякъде по света. Значителните амбиции на компанията бяха очевидни още в началото на 2018, когато тя събра 1,7 млрд. долара от сериозни инвеститори, включително няколко големи дружества за рисков капитал от Силициевата долина.

За разлика от Facebook, който разкри публично плановете си за дигитални пари доста преди тяхното пускане на пазара, в Telegram запазват нещата в тайна. Тази липса на прозрачност обаче може да доведе до повече въпроси, които в крайна сметка ще бъдат повдигнати от регулаторните органи, когато криптовалутата стане достъпна.

Основното притеснение на властите е, че подобни криптовалути като Gram и Libra, както и като биткойн преди тях, ще се използват при търговията с наркотици и при прането на пари. Властите в САЩ вече прекратиха няколко по-малки проекта за криптовалути заради нарушения на закона за ценните книжа.


До два месеца Telegram ще пусне своята криптовалута Gram


Всъщност Telegram винаги досега е пренебрегвал мнението на регулаторните органи. Компанията е създадена от Павел Дуров, който напусна Русия след сблъсъци с властите и беше принуден да продаде първата си успешна социална мрежа "ВКонтакте".

Приложението Telegram улеснява изпращането на криптирани съобщения между телефони. Именно и затова то стана особено популярно сред терористи и дисидентите.

Като цяло обаче плановете за Gram се посрещат със значителен скептицизъм сред представителите на обществото на дигиталните валути. Много от най-големите дружества за рисков капитал, които инвестират редовно в криптовалути, пропуснаха своя шанс да подкрепят Telegram.

Също така има доста притеснения, свързани с проблемите, които Telegram имаше по отношение на сигурността – те биха имали много по-сериозни последствия, ако бяха замесени пари.

Всичко това обаче не разколебава големи американски компании за рисков капитал като Benchmark и Lightspeed Capital, както и руски инвеститори, да подкрепят начинанието финансово през 2018.

Зад Libra ще стоят традиционни валути, държани в банкови сметки, за да се стабилизира стойността на дигиталната валута. Зад Gram обаче няма да стои нищо, като валутата ще печели или губи стойност, както се случва с биткойн, всеки път, когато някой е готов да плати за нея.

От Telegram наскоро отбелязаха, че преди валутата да бъде пусната, тестова версия на Gram мрежата ще бъде активирана.

С новата криптовалута социалната мрежа цели да позволи купуването и продаването на други стоки в Telegram. Компанията също така има и големи амбиции за своята Telegram Open Network, в която се надява да приюти нови видове дигитални приложения. Това могат да бъдат нови типове сайтове, например такива, в които потребителите си разменят парични средства за добри коментари или правят малки залози за бъдещи събития.

Преди обаче всичко това да се случи Telegram ще трябва да се справи с критиката и скептицизма от страна на регулаторните органи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X